Magyar gazdaság

Az egyre nagyobb fogyasztói elvárások mellett is van fantázia a burgonyatermelésben

A burgonyaágazat perspektivikus, mivel stabil a piaccal rendelkezik, de a vevők egész évben egyenletes minőséget és választékot keresnek az üzletekben.

Az egyre igényesebb fogyasztói elvárások mellett a megváltozott klimatikus viszonyok és a hektikus piaci körülmények között kell eredményesnek lennie a hazai burgonyaágazatnak, ebben a helyzetben pedig alapigazság, hogy korszerű tárolókapacitás és öntözés nélkül nincs eredményes burgonyatermelés – jelentette ki Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Nyírteleken, az Országos és Nemzetközi Burgonya Tanácskozás, Fajta-, Növényvédelmi és Technológiai Bemutatón. Az államtitkár az egyik legösszetettebb technológiai hátteret igénylő mezőgazdasági kultúrának nevezte a burgonyaágazatot. Mint fogalmazott, a kormány minden eszközt rendelkezésre bocsát annak érdekében, hogy kiszámítható, sikeres és eredményes legyen hazánkban a burgonyatermesztés.

A klimatikus viszonyok jelentős változása – különösen az ehhez a tevékenységhez kulcsfontosságú nyarak melegebbé és szárazabbá válása – miatt öntözés nélkül már nem lehet eredményesen burgonyát termelni. Ezért az agrártárca támogatja, hogy a termelők öntözési közösségeket hozzanak létre, működésüket és beruházásaikat kiemelten segíti.

Fotó: Balázs Attila

Az államtitkár emellett sikeresnek és eredményesnek tartotta azt a közelmúltban lezárult pályázatot, amelynek nyertesei többek között olyan tárolókapacitások bővítésére vagy kialakítására nyerhettek el támogatást, amelyek segítik a burgonya hosszú hónapokon keresztül, korszerű körülmények között történő tárolását. A Megújuló vidék, megújuló agrárium program keretében pedig most nyíltak meg azok a pályázati lehetőségek, amelyek révén a termelők technológiai kapacitásukat, gépparkjukat újíthatják meg.

Feldman Zsolt kijelentette, hogy

van perspektívája a burgonyaágazatnak, hiszen stabil a piaca, a fogyasztók kedvelik és keresik a burgonyát.

Ám megváltoztak a fogyasztói igények, a vevők egész évben egyenletes minőséget és választékot keresnek az üzletekben. Ehhez segíti hozzá a termelőket a megfelelő tárolókapacitás, gépparkjuk megújítása és a precíziós gazdálkodás eredményének kihasználása – mondta az államtitkár.

A nyírtelek-gyulatanyai kutatóállomáson idén több mint ötven burgonyafajtával kísérleteznek, együttműködve az ország legkiemelkedőbb nemesítőintézményeivel és vetőgumó-forgalmazóival – mondta Augusztinyi András, a fajtakísérletek vezetője. A környéken a burgonyatermelésnek nagy hagyományai vannak, ezért is fontos, hogy az ágazat fenntarthatóságának kérdései napirenden legyenek. A tanácskozáson elhangzott, hogy a hazai burgonyafajták népszerűsítését továbbra is folytatni kell, és ehhez a megfelelő mennyiségű és minőségű szaporítóanyagot is biztosítani kell.

Feldman Zsolt burgonyatermelés
Kapcsolódó cikkek