Jelenleg is több ezer olyan céget vizsgál a amit tulajdonosaik, annak reményében, hogy ne kelljen a vállalkozások tetemes tartozásait megfizetni, a jelek szerint egyszerűen átjátszottak egy-egy cégtemetőnek. Ilyenkor a tulajdonosok úgy próbálnak mentesülni a felelősség alól, hogy a céget eladják egy külföldi lakhelyű, vagy hajléktalan személynek.

Fotó: Shutterstock

A NAV vizsgálatainak, folyamatos perelőkészítő ellenőrzéseinek célja bizonyítékok begyűjtése, és a piaci verseny tisztességtelen szereplőinek kizárása a gazdasági életből.

Az elmúlt években milliárd forintos nagyságrendben állapítottak meg a felelősség alól kibújni próbáló vezetők rovására fizetési kötelezettségeket. 

A megindított perek szinte mindegyikét megnyerte a hivatal. Érdekes az is, hogy több száz esetben pedig egyezség született a felek között. 

Az így kialakult gyakorlat szerint a korlátozott felelősség nem jelentheti a társas vállalkozások mögött álló magánszemélyek teljes „felelőtlenségét”. Az adóelkerülő vállalkozások bírósági döntések alapján kénytelenek személyesen megfizetni az okozott károkat. Ez akkor is így van, ha még a fizetésképtelenségi eljárás megindítása előtt a céget értékesítik egy „cégtemetőnek”. 

Ha a bírósági ítélettel a károk megfizetésére kötelezett személy nem fizet, akkor akár öt évre is eltilthatják a cégképviselettől.

Ezekben az ügyekben a NAV pereinek gazdaságfehérítő hatása is van, hiszen a tisztességtelen piaci előnyöket használni kívánó vállalkozások irányítóit visszatarthatja a hitelezők megkárosításától, az eltiltás pedig lehetővé teszi a szabálykövető vállalkozások piaci megerősödését.