Magyar gazdaság

Razziasorozat indult az építőanyag-kereskedésekben

Törökországból, Moldáviából, Ukrajnából és Fehéroroszországból importált építőanyagokkal enyhíthető a kritikus hiány, a helyettesítő termékekből szükséges volumen és termékskála felmérésére csütörtökön megnyílt az online regisztrációs felület - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.

Logisztikailag elérhető és komoly építőipari alapanyag készlettel rendelkezik Törökország, Moldávia, Ukrajna és Fehéroroszország, ahonnan a Külügyminisztérium segítségével igyekszik a magyar kormány mielőbb enyhíteni a kritikus mértékűvé vált építőanyag hiányt –jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese csütörtökön. A tájékoztatóval egy időben élesítették azt az online regisztrációs felületet, ahol az építőipari vállalkozások önkéntes alapon jelezhetik, hogy milyen termékekhez nem jutnak hozzá. 

Az adatbázisba regisztrálók számára a szaktárca az ÉMI-vel együttműködve helyettesítő termékeket ajánl. 

Fotó: Oláh Tibor / MTI

Emellett – mint azt Schanda Tamás a VG kérdésére elmondta – a hazai építőanyag-gyártó kapacitás fejlesztésének irányait is pontosíthatják a keresleti információk alapján. Rövid távon azonban az októbertől tervezett korlátozáshoz szükséges releváns adatokat szolgáltatja a rendszer.

Mindeközben azonnali hatállyal elrendelte a kormány egyes építőipari termékek - acél, vas, szigetelőanyagok, homok, kavics, kő sóder - kivitele esetén a bejelentési kötelezettséget, az érintett anyagok csak a tudomásulvétel után hagyhatják el az országot már.

Fotó: KALLUS GYORGY / VG

A kivitelei engedélyeztetés október előtt nem lehetséges az uniós engedélyeztetés miatt, de a Gazdasági Versenyhivatal országos ellenőrző sorozata máris elindult a káros gyakorlatok visszaszorítása érdekében. 

Schanda Tamás hangsúlyozta, megengedhetetlen hogy a kormányzati támogatások az ügyeskedők pénztárcáját vastagítsák. 

Az utóbbi időben az építőipari alapanyagok drasztikus áremelkedésének egészére nem indokolható a nemzetközi piaci folyamatokkal 

– szögezte le, kiemelve, hogy 

az alapanyaghiányt egyesek nyerészkedésre akarják felhasználni, ilyen esetben megvizsgálják a GVH-val és a fogyasztóvédelmi hatósággal együtt, hogy a hatályos jogszabályoknak megfelelően működnek-e azok a kereskedő cégek, akiknél ezt tapasztalják.

Fotó: KALLUS GYORGY / VG

A miniszterhelyettes bejelentette, hogy lezárult a  technológiai korszerűsítést segítő pályázat, az Építő-5  a elbírálási határideje, az ÉMi a mai naptól kezdi meg kiküldeni a támogatói döntéseket. A mikro- kis és középvállalkozások számára kiírt pályázatra a legtöbben a kisvállalkozások közül jelentkeztek, érdemben nőtt a megcélzott digitális és szoftverfejlesztések aránya, és a gépbeszerzések közül az újak vásárlását támogatták. 

A 10,4 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatásból 171 vállalkozásnál valósulhatnak meg hatékonyságot javító beruházások, a támogatási intenzitás a korábbi 30-40 százalékról 50-70 százalékra nőtt. 

Gyutai Csaba, az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy megkezdték a nyertesek kiértesítését, július-augusztusban aláírják a támogatói szerződéseket, és szeptember végéig minden pályázat nyertesnek kiutalják a támogatást is. Még az idén megjelenik a következő kör, az Építő-6 pályázati kiírása 12 milliárd forintos tervezett kerettel – jelezte a VG érdeklődésére az ÉMI vezérigazgatója.

építőanyag piac építóipar Schanda Tamás
Kapcsolódó cikkek