Az ősszel kezdődő tanévre 13,3 millió darab tankönyvet rendeltek az általános és középiskolák – közölte a VG-vel a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello).

Az iskolák által a szeptembertől kezdődő tanévre megrendelt könyvek mennyisége mindössze százezer darabbal csökkent, így a Kello szerint a digitális oktatás egyelőre nem befolyásolja a tankönyvrendelést

– válaszolták lapunknak.

Idén a 13 millió tankönyvből 10 millió Debrecenben az Alföldi Nyomdában készül. A nyomda tavalyi árbevétele 9,1 milliárd forint volt, ebből 1,1 milliárd exportbevétel, 3 milliárd a tankönyvgyártásból, 5 milliárd hagyományos könyv- és folyóirat-előállításból származott.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A hazai tankönyvpiacon legtöbb könyvet előállító Alföldi Nyomda egyébként 99,9 százalékban a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. birtokába került, míg korábban egy könyv előállítása több mint ezer forintba került, most 653 forintból készül el. A Kello válaszai szerint a  legtöbb tankönyvet az általános iskola 7. évfolyamán, illetve a középiskola 9. évfolyamán rendelték. A legkevesebb tankönyvcsomagot pedig az általános iskola 5. évfolyamán, és a középiskola 12. évfolyamán tanuló tiniknek kérték be a közoktatási intézmények. Az ősszel kezdődő tanévre a tankönyveket egy hónap alatt állítják elő az Alföldi Nyomdában, a kiszállítás már a héten elkezdődött, közel 4100 iskolába érkeznek meg  hamarosan a könyvek.

A könyvekért idén sem kell fizetni a családoknak, hiszen minden köznevelésben és a szakképzésben résztvevő tanuló már ingyenesen kapja meg azokat.

Tulajdonképpen már az előző tanévtől ingyenes a tankönyvellátás a 10–12. évfolyamon tanuló diákok és az első szakképesítés megszerzése során a 13–16. szakképzési évfolyamokra járó fiatalok is. 2013-ban még 7,2 milliárd forintot költöttek a családok a szeptemberi tanévkezdéskor könyvre, ekkor döntött úgy a kormány,  hogy bevezetik a térítésmentes tankönyvellátást.

Fotó: VG

Amikor elindult az ingyentankönyv-program, szociális alapon a diákok 54 százaléka, 614 804 fő részesült a kedvezményben. 2013-as 2014-es tanévben először a legkisebbeknek, az első osztályosoknak nem kellett fizetni a könyvcsomagért.

Majd felmenő rendszerben évről évre bővült azoknak az évfolyamoknak a köre, akik ingyenes kapták ősszel a könyvet. 2014-ben több mint 600 ezer, 2021-ben pedig már egymilliónál is több diáknak biztosították az ingyenes tankönyvet. Az idei költségvetésben 13,8 milliárd forintot különítettek el a tankönyvekre, 2010 előtt 7,5 milliárd forintba kerültek a könyvek a központi költségvetésnek, 7,5 milliárd forint költség pedig a családokra hárult.