2010 előtt stagnált, illetve csökkent a magyarok turizmus vendéglátási kiadásainak mértéke, 2010 utána azonban   jelentős növekedés történt - derül ki a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elemzéséből. 

Fotó: Shutterstock

Míg 2002 és 2010 között 4 százalékkal emelkedett a magyarok által vendéglátásra költött összeg, a szálláshelyek tekintetében 5  százalékot csökkent a mutató. 

Ezzel szemben 2010 és 2019 között 50 százalékkal  emelkedett a vendéglátásban és 74 százalékkal a szálláshelyeken megfizetett szolgáltatások értéke — írja a gazdaságkutató cég. 2010 óta minden csoportban jelentős mértékben növekedett a nyaralást megengedni tudók aránya. 2010-ben egész Európában Magyarország rendelkezett a harmadik legrosszabb mutatóval az alacsony keresetűek tekintetében. 

95 százalék felett volt azok aránya, akik nem engedhettek meg maguknak nyaralást az alacsony keresetű 64 év felettiek, az egyedülálló nők és a nagycsaládosok  körében is. 

2010 és 2019 között 23,4 százalékponttal javult a magyarok körében a nyaralást megengedni tudók aránya, és különösen sokat javult  az alacsony keresetűek, a 64 év felettiek, az egyedülállók, a gyermektelen párok és  az alacsony keresetű, gyermeket nevelők helyzete. 

Tavaly a világjárvány miatt utaztak kevesebbet a magyarok. A Központi Statisztikai Hivatal júliusi adatai szerint a többnapos belföldi utazásokon eltöltött idő a harmadával esett vissza 2020-ban. 

A lakosság az előző évinél 37 százalékkal kevesebb, 8,9 millió belföldi utazást tett.

Az ezek során eltöltött idő 33 százalékkal csökkent, így kevéssel 40 millió nap alatt maradt. A lakosság elsősorban a rövidebb időtartamú utazásokról mondott le, így az utazások átlagos időtartama növekedést mutat. 2019-ben még a lakosság több mint fele vett részt legalább egy alkalommal többnapos belföldi, turisztikai célú utazáson, 2020-ra azonban arányuk 39 százalékra esett vissza. 2020-ban a legalább négyéjszakás távolléttel járó utazáson a lakosságnak – az egy évvel korábbi 27 százalék után – mindössze 17 százaléka vett részt; a megtett 2,6 millió utazás során összesen 21 millió napot töltöttek el.

2020-ban a magyarok 404 milliárd forintot, az előző évinél 58 százalékkal kevesebbet fordítottak külföldi utazásaikhoz kapcsolódó termékekre és szolgáltatásokra.

 A kiadások több mint kétharmada a többnapos külföldi utazásokhoz kötődött, melyek legnagyobb részét szabadidős célú utazásokon fizették ki. Legerőteljesebben az üdülésre, szórakozásra fordított összegek estek vissza az egy évvel korábbihoz képest (73 százalékkal), az utazók a rokon- és barátlátogatások során 57 százalékkal költöttek kevesebbet.