A Covid–19-járvány által az egyik legkevésbé érintett gazdasági ágazat a mezőgazdaság volt 2020-ban, amelynek hozzáadott értéke 6,8 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Ezáltal a 5 százalékos volumencsökkenéséhez 0,2 százalékponttal járult hozzá – írta összegző kiadványában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az agrárium így a nemzetgazdasági bruttó hozzáadott érték 4,1 százalékát állította elő. Bár a terület fejlesztési beruházásai az első negyedévben még élénkültek, a végül elért éves 464 milliárd forint – ami a nemzetgazdasági beruházások 4,3 százalékát tette ki – reálértéken 6,9 százalékkal elmaradt a 2019-estől.

Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet

Az agrárium teljes kibocsátásának volumene az egy évvel korábbitól 2,2 százalékkal maradt el, míg az átlagos árai 7,2 százalékkal emelkedtek. Így a mezőgazdaság 2973 milliárd forintos teljesítménye – szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt – 4,8 százalékkal nőtt.
Az előzetes adatok szerint 2020-ban az teljes mezőgazdasági kibocsátása – amely alapáron 412 milliárd euró – 1,4 százalékkal esett egy év alatt.

A kibocsátás valamivel több mint felét kitevő növénytermesztés teljesítménye 1,2, a közel négytizedét állattenyésztésé 1,5 százalékkal esett.

Magyarország 2020-ban az EU mezőgazdasági termelési értékének 2,1 százalékát állította elő, részesedése az elmúlt tíz év során nem változott lényegesen. Ám a kukorica termelési értékének 11, az olajos magvú növényekének pedig 9,7 százaléka származott Magyarországról, ezzel mindkét esetben az uniós rangsor negyedik helyén állunk. A főbb haszonállatok közül a baromfi esetében volt a legnagyobb (4,4 százalék) a részesedésünk.
Ám az emelkedő agrárárak nem hozták közelebb a nemzetgazdasági átlaghoz a foglalkoztatottak bérét – derül ki a KSH adataiból.

Fotó: Balázs Attila / MTI

Összesen 213,9 ezren, a foglalkoztatottak 4,6 százaléka dolgozott az agráriumban, számuk egy év alatt mintegy 1200-zal nőtt.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 9,2 százalékkal, 320 ezer forintra emelkedett, de a bérkiáramlás kisebb volt a nemzetgazdasági átlagnál, így a mezőgazdasági átlagfizetés továbbra is 21 százalékkal maradt el az országos átlagtól.

Fontos folyamat a hazai agráriumban zajló birtokkoncentráció. A mezőgazdasági tevékenységet folytató gazdaságok 234 ezres száma egyharmados csökkenés 2010-hez képest. A gazdaságok 67 százaléka növénytermesztéssel, 25 százaléka állattartással foglalkozott, 9 százaléka mindkettővel. A 4,8 millió hektár mezőgazdasági terület 82 százaléka szántó volt, ennek felét bérelték a gazdálkodók.