Jelenléti oktatással indulhat el szeptember elsején az új tanév – mondta Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése utáni sajtótájékoztatón. A testület a nyolcadik ülését tartotta és öt pont került terítékre.

Többek között továbbra is az oltás fontosságát hangsúlyozta, kiemelte, hogy aki be akarja oltatni magát, azok számára többféle vakcina is elérhető. A fiatalok oltásával kapcsolatban elmondta: a 12 év feletti gyerekek szülei augusztus 25-ig nyilatkozhatnak, hogy kérik-e az oltást a gyermekük számára az iskolában, ahol az iskolaorvosok segítségével oltási akciót indítanak augusztus végén és szeptember elején.

Fotó: Hagymási Bence

A tanévkezdéssel megnőnek a családok kiadásai, ezért a családtámogatások ismét korábban érkeznek és már szerdán a bankszámlákon lesznek, a postai kézbesítés pedig kedden indul

– tette hozzá Novák Katalin.

A közétkeztetés szabályozásával kapcsolatban elmondta, azok a gyerekek, akik valamilyen táplálékallergia miatt speciális igénnyel rendelkeznek, azok számára ősztől biztosítják a speciális étrendet, valamint ha valaki otthonról hozza az ételt, azok számára pedig a hűtési és melegítési lehetőséget. Továbbá újabb bölcsődei kapacitásbővítésről is döntöttek, a családi bölcsődék férőhelyeinek számát újabb ezerrel emelik.

A nyugdíjprémiummal kapcsolatban elmondta, ha a növekedés meghaladja a 3,5 százalékot akkor lesz A számítás pedig úgy történik, hogy a novemberi egyheti összegét szorozzák majd meg a 3,5 százalék feletti GDP növekedésnek megfelelő számmal. A reményeik szerint 5,5 százalékot is meg fogja haladni a GDP növekedés, így akár 50-56 ezer forint is lehet majd a nyugdíjprémium összege.