Magyar gazdaság

Később érett, kevesebb is lett idén a meggy

A hűvös tavasz miatt későbbre tolódó szezonban az étkezési meggy termelői ára nem emelkedett tavalyhoz képest, de az ipari gyümölcsért többet kellett fizetniük a feldolgozóknak.

Magyarországon a meggy – 14 ezer hektár körüli termőterületével – a második legnagyobb területű gyümölcskultúra, termése az elmúlt tíz évben 52 és 92 ezer tonna között mozgott – idézte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait piaci jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). A kutatók megjegyezték, hogy az elmúlt két évben az időjárás nem kedvezett a meggynek, és a természet idén sem volt kegyes: szakértők szerint a tavaszi fagyok és hűvös időjárás miatt a megszokottnál mintegy két héttel későbbre tolódott a szezon. A szélsőséges időjárás következtében ismét kevesebb meggy termett, a termés a becslések szerint a 60 ezer tonnát sem érte el, továbbá a gyümölcsök mérete is elmaradt az átlagostól. 

Pozitív fejlemény, hogy az Európai Bizottság jóváhagyása után az újfehértói meggy idén felkerült az oltalom alatt álló eredetmegjelölések listájára. Ezek olyan mezőgazdasági termékekre és élelmiszerekre vonatkoznak, amelyeket meghatározott földrajzi területen, elismert módszerekkel állítanak elő, és védelemben részesülnek az Európai Unióban. 

Fotó: Cseh Gábor / Vas Népe

A meggy hazai gyümölcstermesztésben játszott fontos szerepét jelzi, hogy Magyarország a világ legnagyobb frissmeggy-exportőre. 

A KSH adatai szerint a magyar frissmeggy-export az előző évihez képest 8 százalékkal, 11,1 ezer tonnára nőtt. A kivitel szempontjából meghatározó németországi piacon is éppen ennyivel, vagyis 8 százalékkal több, 8,45 ezer tonna friss meggyet értékesítettek. Lengyelországba ugyanakkor 88 százalékkal, 90,4 tonnára esett a kivitel. A frissmeggy-import (döntően Szerbiából) is visszaesett, méghozzá 54 százalékkal, 1,89 ezer tonnára.

Magyarország fagyasztott meggyből is nettó exportőr, e termék külkereskedelmi többlete 1,22 ezer tonna volt 2020-ban: 2,18 ezer tonna szemben a 957 tonna importtal. A kivitel döntő hányada Németországba került. Magyarország cseresznye- és meggykonzervből nettó exportőr volt 2020-ban, a külkereskedelmi többlete 26,3 ezer tonnát tett ki: 28,3 ezer tonnát ért el az export, illetve ehhez képest lényegesen kisebb volt az (2,04 ezer tonna). 

Az AKI adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi meggy a 23. héten jelent meg a kínálatban, 1200–1400 forintos kilogrammonkénti áron. A meggy termelői ára 702 forint volt kilogrammonként a 23–30. héten, nem változott az előző év azonos időszakához képest. Az ipari feldolgozásra szánt meggy felvásárlási ára pedig az idei szezon eddig eltelt időszakában tonnánként 159,7 ezer forint volt, 6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az Európai Unióban Lengyelország a legnagyobb meggytermelő 50 százalékos részesedéssel. Az elmúlt években Lengyelországban a meggy termőterülete 29–39 ezer hektár, a termésmennyiség 71–200 ezer tonna között mozgott. A lengyel statisztikai hivatal által közzétett előzetes becslés szerint 165 ezer tonna meggyet takaríthattak be 2021-ben, ami 8 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi. 

Az Eurostat adatai szerint Szerbiában a meggy termése évente 80–165 ezer tonna között alakult az elmúlt öt évben. A szerbiai statisztikai hivatal júliusi közleménye szerint meggyből a várható termés 6,4 százalékkal kevesebb lesz az idén, mint egy évvel korábban. 

Németországban a meggy területe az elmúlt tíz évben 60 százalékkal, 1800 hektárra csökkent. A késői fagyok, valamint a jégeső és az esőzések 2021 tavaszán sok helyen terméskieséshez vezettek. A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) szerint 2021-ben előreláthatólag 11,1 ezer tonna meggyet takaríthatnak be, 15,8 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban, ami 26,8 százalékkal maradna el az elmúlt tíz év átlagától. 

Az EU belső piacán évek óta Magyarország a legnagyobb frissmeggy-exportőr, a vezető importőr Németország. Az Eurostat adatai szerint az unió frissmeggy-külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2020-ban, amikor a kivitel 28 százalékkal 1,7 ezer tonnára, a behozatal 39 százalékkal 6,4 ezer tonnára csökkent. 

A közösség belső piacán a legnagyobb cseresznye- és meggykonzervexportőr (a statisztika együtt kezeli a cseresznyét és a meggyet) Magyarország, importőr Németország volt 2020-ban. 

Az unió cseresznye- és meggykonzerv-külkereskedelmi egyenlege pozitív volt 2020-ban, a behozatal 49 százalékkal 14,4 ezer tonnára nőtt, a kivitel 3 százalékkal 14,9 ezer tonnára csökkent az előző évihez képest. 

meggyárak meggy
Kapcsolódó cikkek