Több mint négymilliárd forint pénzdíjtól esett el a Ferencváros, miután alulmaradt a svájci Young Boys labdarúgócsapatával szemben (2–3, 2–3) a Bajnokok Ligája (BL) selejtezősorozatának negyedik körében, a playoffban, így pedig a második számú sorozat, az Európa-liga (El) főtábláján folytathatja szereplését. A BL-hez hasonlóan a 2021–2022-es kiírástól az El csoportkörébe is – a korábbi 48-hoz képest – csak 32 klub jut be, az a pénteki sorsoláson dől el, hogy kikkel játszik a magyar bajnok a szeptember 16-tól egészen december 9-ig tartó szakaszban.

Csaknem négy és félszeres az elérhető bónuszokban mutatkozó különbség, hiszen a Bajnokok Ligájában érdekelt 32 egyesület mindegyike 15,25 millió eurót kap, ez az összeg az Európa-ligában mindössze 3,63 millió euró.

Jelentős az eltérés a csoportkörbeli eredményesség honorálásában is: az egyik sorozatban 2,7 millió euró jár egy győzelemért, 900 ezer pedig a döntetlenért, a másikban viszont csak 630, illetve 210 ezer.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Megsüvegelendő, hogy sorozatban harmadszor is európai kupa főtábláján szerepelhet a Ferencváros, és bár a Bajnokok Ligájáról lemaradni anyagi értelemben fájó, szakmailag a zöld-fehérek az Európa-ligával jobban is járhatnak – érvelt a VG-nek Szabados Gábor sportközgazdász. A második számú sorozatban ugyanis annyival nem erősebbek a riválisok, hogy az FTC azt a költségvetésben, illetve csapatértékben mutatkozó különbséget ne tudja szervezett játékkal eltüntetni. Ezt azzal támasztotta alá, hogy míg tavaly a BL-ben a Barcelonával, a Juventusszal és a Dinamo Kijevvel szemben egyetlen pontot szerzett a magyar bajnok, addig két éve az Európa-ligában hetet. Akkor az Espanyol, a CSZKA Moszkva és a Ludogorets volt az ellenfél.

A sorsolástól függetlenül reális cél, hogy tavasszal is érdekelt legyen a nemzetközi porondon a Ferencváros.

Az Európa-liga-csoport első két helyén kívül ez egy harmadik pozíció megszerzésével is elérhető, abban az esetben a mostani idényben debütáló Konferencia-liga egyeneses kieséses szakaszába kerülne át az FTC

– bocsátotta előre Szabados Gábor. Hozzátette, hogy ezek a részsikerek a kiemelési rangsort meghatározó UEFA-együtthatóra is jótékony hatással lehetnek, hiszen nem csak a Bajnokok Ligájában lehet értékes koefficiens pontokat gyűjteni.

A sportközgazdász szerint egészen biztosan nagyobb lesz a belépőjegyek iránti kereslet a Groupama Aréna mintegy 20 ezer fős befogadóképességénél, így akár azt is mérlegelheti a klub, hogy egy vagy több mérkőzését a több mint 60 ezer néző befogadására alkalmas Puskás Arénában bonyolítsa le.

Bár az európai szövetség, az UEFA nem támogatja, hogy egy kiíráson belül különböző helyszíneken szerepeljen egy csapat, erre a Covid-válsággal terhelt előző évadban is engedélyt adott a Ferencvárosnak. Igaz, a Juventus ellen is csak harmadház lehetett, a Barcelonát pedig zárt kapuk mögött fogadta az akkor még Szerhij Rebrov által irányított gárda.