Az elmúlt tíz év elképesztő változásokat hozott a globális privát banki piacon, akár ami a kezelt növekedését, az ügyféligények átalakulását vagy az új típusú szolgáltatók megjelenését illeti

– mondta a XI. Magyar Privátbankári Konferencián Karagich István, a Blochamps Capital alapítója. Kiemelte: miközben a teljes iparág kis túlzással most is ugyanannyi profitot termel, mint egy évtizeddel ezelőtt, a globális vagyon duplájára duzzadt az akkorinak, tehát jelentősen romlott a jövedelmezőség a szektorban.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Karagich István szerint az is nyilvánvaló tény, hogy a privát banki vezetőknek most jóval nehezebb stratégiát készíteni, mint tíz évvel korábban, hiszen hirtelen azon kapta magát az iparág, hogy innovatív, eddig nem ismert megoldásokat alkalmazó, új típusú szolgáltatók jelentek meg a piacon, akikkel szemben már teljesen más eszközökkel kell felvenni a versenyt.

A tanácsadó cég vezetője szerint ma a privát banki szektor az affluens ügyfélkörben (globálisan ez a százezer és egymillió dollár közötti pénzügyi vagyonnal rendelkezőket jelenti) látja a jövedelmezőség növelésének kulcsát.

Ez viszont a privát banki szolgáltatások „demokratizálódásához” vezet, vagyis ahhoz, hogy a még vagyonosodó, feltörekvő rétegek is hozzáférnek a korábban csak egy szűk körnek fenntartott szolgáltatásokhoz. Ekkora ügyféltömeg kiszolgálása viszont csak elektronikus csatornákon lehetséges – mutatott rá Karagich István. 

A kiszolgálás kapcsán felvetődik a hiperperszonalizáció kérdése is: a szolgáltatóknál ugyanis óriási adattömeget tárolnak a privát banki ügyfelekről, amit sokkal eredményesebben ki lehetne aknázni. A szektort érintő kihívások között a szakértő megemlítette az ügyfélkör elöregedésének problematikáját is, amely „új” kliensek (az örökösök) megnyerését teszi rövid időn belül, viszonylag nagy tömegben szükségessé.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG


Ami a régiónk helyzetét illeti, a konferencián elhangzottak szerint Kelet-Közép-Európában a pénzügyi vagyon növekedési üteme magas: ezen belül pedig Magyarország kifejezetten jól áll, és a várakozások szerint a gyors növekedési ütem tartósan fenn is maradhat a magyar piacon

Talán meglepő lehet, de a lakosságnál lévő készpénz és a betétek aránya alapján Magyarország jobban áll a többi régiós államhoz képest: ezzel együtt nyilvánvaló, hogy a hosszabb távú befektetések arányának további jelentős növelése szükséges a hazai lakossági portfólióban

– emelte ki Karagich István.