A Moody's Baa2 -re emelte Magyarország minősítését, a kilátásokat stabilról pozitívra változtatja - közölte a nemzetközi hitelminősítő péntek éjszaka. Magyarország hitelminősítésén a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő tavaly óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással tartotta nyilván a "Baa3" szintű, befektetési ajánlású magyar szuverén osztályzatot, de bizonytalan volt, hogy végül milyen irányba mozdítja el a magyar besorolást.

Fotó: Anadolu Agency

A cég péntek éjszaka, Londonban hozta nyilvánosságra legújabb elemzését, a főbb európai és amerikai piacok zárása után. A másik két globális hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings már elvégezte a magyar adósbesorolások mindkét idei felülvizsgálatát és mindkét minősítő változatlan stabil kilátással megerősítette a magyar államadós-osztályzatokat.

A Baa3 szintű besorolást 2016-ban kapta meg Magyarország, de tavaly már a felminősítés lehetőségét is megadta a Moody's. Korábban Ba1 szintre osztályozta Magyarország hosszú futamidejű államkötvény-kötelezettségeit.

A Moody's a felminősítést azzal indokolja, hogy a magyar gazdaság erős növekedésnek indult 2021 első félévében, amelyet a hatékony fiskális és monetáris politika is segített, az erőteljes beruházásoknak köszönhetően a kilátások javultak és a következő öt évben tarthatónak tűnik a 3-4 százalék körüli növekedés. A magyar gazdaság ellenállt a pandémiának, a Moody's szerint a 2023-ban csak 1,5 százalékkal lesz alacsonyabb, mintha nem következett volna be a járvány.  

A hitelminősítő nem csak a magyar államadósságot, de a Magyar Nemzeti Bankot is felminősítette Baa2 szintre, a kilátásokat pedig stabilról pozitívra.  

A minősítés közzététele után nem sokkal megérkezett az első elemzői kommentár is. 

A Moody’s felminősítette Magyarországot, ami mindenképpen meglepetésnek tekinthető. Bár már egy éve pozitív kilátás volt érvényben, de a vírushelyzetre való tekintettel arra lehetett számítani, hogy felminősítés csak később, fél vagy egy év múlva következik be, ha egyáltalán bekövetkezik - írta Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezetője. 

Az elemző emlékeztetett, hogy a mai döntéssel a három nagy hitelminősítőnél a magyar besorolás azonos szinten van. A felminősítést a hitelminősítő alapvetően két tényezővel indokolta: a válságból való gyors kilábalással, melynek kapcsán kiemelték, hogy a magas beruházási ráta a következő években is segítheti a növekedést. 

A beruházások tartósan magas volumenéhez hozzájárulhat az alacsony társasági adókulcs, a növekedés-barát gazdaságpolitika, illetve az, hogy hazánk vonzó befektetési célpont. A másik tényező az, hogy a Moody’s a következő években növekvő fiskális fegyelmet vár, így a GDP-arányos államadósság ismét csökkenésnek indulhat. 

Ahhoz, hogy a magyar adósságbesorolásban további felminősítés következzen be gyorsabban csökkenő adósságra, illetve fokozódó versenyképességre van szükség, míg leminősítés – amelyet a hitelminősítő nem tart valószínűnek – ezzel ellentétes folyamatok, illetve az tartós visszatartása esetén következhet be.