Egy kazincbarcikai iparterületen, a Volvid Zrt.által végzett radiográfiai hegesztési varratvizsgálat befejezése után 

a vizsgálatban alkalmazott berendezés megvezető szerkezetében a radioaktív sugárforrás elakadt. 

A rendkívüli esemény 2021. május 23-án 19 órakor történt az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) közlése szerint. A sugárforrást a vonatkozó magyar szabványban előírt üzemzavari eljárásrend szerinti kísérletek ellenére sem lehetett visszavezérelni az árnyékolt tároló pozíciójába. 

A meghibásodás oka a megvezető szerkezetben előre nem látható törés volt.

Fotó: Shutterstock

A radiográfusok a munkahelyi sugárvédelmi szabályzat szerint fokozott sugárvédelmi intézkedéseket foganatosítottak a helyszín biztosítására, és értesítették a radiográfiai eszköz szervizelését végző vállalkozást és az Országos Sugáregészégügyi Készenléti Szolgálatot, amelynek munkatársai azonnal kiszálltak a helyszínre. A sugárforrást az eseményt követő néhány órán belül, az Országos Sugáregészégügyi Készenléti Szolgálat felügyeletével, megfelelő sugárvédelmet biztosító szállítótartóba helyezték és elszállították. Az eddigi vizsgálatok és mérések alapján megállapították, hogy a sugárforrás nem sérült, kezelése és elszállítása biztonságosan megvalósult, környezetszennyezés nem történt, radioaktív anyag nem került ki a környezetbe. Az esemény során a sugárforrás nem jelentett veszélyt a lakosságra és a környezetre, az esemény helyszíne végig felügyelet alatt állt. Bár az esemény semmilyen egészségügyi és környezeti kockázatot nem jelentett, az OAH az eseményt rendkívüli eseménynek értékelte. 

Az esemény csekély jelentőségű volt – hangsúlyozza a közlemény –, ezért az OAH részéről azonnali hatósági beavatkozásra nem volt szükség, az eset értékelésére a rendelkezésre álló határidőknek megfelelően került sor. 

Az értékelés szerint mivel a radioaktív sugárforrások biztonságos kezelését szolgáló rendszerek károsodtak, és nem állt rendelkezésre előre kidolgozott hatékony műszaki eljárás a sugárforrások kezelésére, ezért az eseménynek a Nemzetközi Nukleáris és Radiológiai Eseményskála (International Nuclear Event Scale = INES) szerinti minősítése INES 1.