Két év fejlesztés és több, mint hat hónap sikeres tesztüzemet követően, hivatalosan is elindult Magyarország első, hitelesített e-diploma rendszere, melyhez a jövőben bármely hazai vagy nemzetközi felsőoktatási intézmény csatlakozhat. 

Idehaza elsőként a Milton Friedman Egyetem tíz végzős hallgatója kapott e-diplomát. A rendszer rendkívül gyors, kényelmes, környezettudatos, hitelesített, anonimizált, biztonságos, technológián futó és a Milton Friedman Egyetem hallgatói számára teljesen díjmentes.

Fotó: Shutterstock

A Milton Friedman Egyetem a hazai felsőoktatási térben vezető szerepre tör az innovatív hallgatói szolgáltatások kiterjesztésében és széles körű bevezetésében. Számos próbálkozás volt már rendszerszinten is működő, stabil e-diploma technológia kifejlesztésére, ám a nemzetközi szintéren megjelent innovációk egyelőre nem terjedtek el széles körűen. 

A Milton Friedman Egyetem által – a teljes egyetemi működés digitalizálási törekvése részeként - most feltöltésre került első magyar e-diplomák egyelőre nem válthatják ki a papír alapú okleveleket, ugyanakkor a sikeres jövő záloga a teljes digitalizálás. A digitalizáció rohamos terjedésével a munkaerőpiacon is hamarosan alapkövetelmény lesz, hogy pár kattintással ellenőrizhetővé váljanak a végzősök diplomái, ugyanakkor a hallgatók szabadon rendelkezhetnek, hogy kiknek engednek hozzáférést a feltöltött oklevelekhez - mondta Bakonyi László az egyetem oktatási igazgatója. 

A tisztán magyar tulajdonban lévő Dlabs Kft. csapata újragondolta a technológiai lehetőségeket, és blokklánc alapú, bármilyen típusú hivatalos dokumentum hitelesítésére és digitalizálására alkalmas, komplex rendszert fejlesztett ki két év alatt és további 6 hónapos tesztidőszakot követően. 

A globális koronavírus-járvány óriási lökést adott a fejlesztési projektnek, hiszen egy pillanat alatt mindenki online megoldásokat kezdett keresni, az élet bármely területén 

– mondta Vidákovics Attila, a Dlabs Kft. ügyvezetője. Az e-diploma rendszerünket magyar tudásra, kreativitásra építettük és fejlesztési kapacitással alkottuk meg, így valódi hazai innovációról beszélhetünk, ami akár a nemzetközi piacokon is sikeressé válhat. Már csak azért is, mert hitelesített e-diplomákat adnak ki Szingapúrban, az USA-ban és számos francia kötődésű felsőoktatási intézményben, a trend egyértelműen az online rendszerek elterjedését mutatják.