A dróntechnológia számos iparágat helyez új, fenntarthatóbb alapokra, így a közeljövőben teljes gazdasági és társadalmi átalakulást eredményez majd a terjedésük, és a légi közlekedést is átformálja – mondta Szepessy Kornél, a HungaroControl Zrt. vezérigazgatója a III. Drónkonferencia és Expó megnyitóján. Hozzátette, az új környezetben is fontos a repülésbiztonság megteremtése, a személyiségi jogok védelme, a HungaroControl hídszerepet szeretne betölteni, miközben megteremti az integrációhoz szükséges feltételeket.

Fotó: Imaginechina

Gál András Levente, a Digitális jólét program szakmai vezetője azt emelte ki köszöntőjében, bevált módszer, hogy kétévente koalíciót hoz létre a Digitális jólét program, ezt a DESI-index és az elkészült stratégiák (5G, mesterséges intelligencia) is alátámasztják. A májusban létrehozott Drónkoalícióról elmondta, már több mint száz tagja van, és előreláthatóan

az év végére elkészül Magyarország drónstratégiájának az első változata, jövő február végére vagy márciusra pedig már a végleges stratégia kerülhet a parlament elé.

Az Európai Bizottság becslései szerint 20 év múlva több mint 100 ezer embert foglalkoztatnak majd a drónokkal összefüggő területek – emelte ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Hozzátette, a drónszolgáltatások piaci értéke Magyarországon 2025-re meghaladja a 70 milliárd forintot. Tehát hatalmas piaci lehetőség van a technológiában, kérdés azonban, hogy hol érdemes ezt kamatoztatni. Jelenleg a drónok védelmi célú használata a legelterjedtebb a világon, de egyre nagyobb figyelmet kapnak az olyan óriási gazdasági potenciállal rendelkező felhasználási területek, mint az infrastruktúra-fejlesztés, a mezőgazdaság vagy a szállítmányozás. Érdemes tehát keresni a további felhasználási lehetőségeket, és élni az új technológia adta lehetőségekkel – tette hozzá.