Egy kedden megjelent kormányhatározat szerint 400 ezer adag AstraZeneca Covid–19-vakcinát adhat el Magyarország a Vietnámi Szocialista Köztársaság részére. Korábban júliusban Portugáliának adtunk el 200 ezer adag szintén AstraZeneca-védőoltást, a Szlovák Köztársaságnak pedig szintén júliusban 300 ezer adag AstraZeneca Covid–19 elleni oltást adtunk kölcsön. 

Fotó: Shutterstock

Szintén júliusban a Cseh Köztársaságnak segítettünk, 204 750 adag Pfizer-vakcinával egy kölcsönadási szerződés keretében. Bosznia-Hercegonivának és Montenegrónak 200-200 ezer adag Sinopharm SARS-CoV-2 vakcinát adtunk ingyen, májusban pedig 6000 adag AstraZeneca Covid–19-vakcinával segítettünk Észak-macedón Köztársaság számára a  járvány megfékezését. 

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint Magyarországra 19,2 millió adag védőoltás érkezett be, amelyből összesen az oltási kampány során több mint 11,5 milliót használtunk fel. Vagyis körülbelül 7,7 millió adag vakcina állhat még a raktárakban. 

Vannak olyan országok, ahol vakcinahiány van, de Magyarország nem ilyen

mondta Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Hozzátette: „Mi azt a gyakorlatot követjük, hogy amikor közeledik a vakcinák szavatossági idejének lejárta, akkor azt a védőoltás-mennyiséget valamilyen módon megpróbáljuk hasznosítani, ezért például kölcsönadunk a lejáró védőoltásokból olyan országoknak, amelyeknek nincs elég vakcinája, de volt olyan is, amikor segítségként, támogatásként adtunk át más államoknak oltóanyagot, és az is előfordult, hogy értékesítettünk vakcinákat.”

Ezeket a megoldásokat ötvözzük azért, hogy egyetlen tétel védőoltást se kelljen kidobni a szavatossági idő lejárta miatt

– mondta Novák Katalin.

A koronavirus.gov.hu adatai szerint Magyarországon a beoltottak száma 5,8 millió fő, közülük 5,5 millióan már a második oltást is megkapták, 646 ezren pedig már a harmadik dózist is felvették.

Gordon Brown volt brit miniszterelnök szerint a fejlett országoknak hozzá kell járulni a globális oltókampányhoz. Az új ENSZ-nagykövet javaslata szerint még a lejárati idejük előtt szükséges eljuttatni a vakcinákat a szegényebb országokba.