Gordon Brown volt brit miniszterelnök lesz az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális egészségügyi finanszírozással megbízott nagykövete — jelentette be vasárnap Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

Fotó: BEN STANSALL / AFP

Gordon régi barátjaként tudom, hogy éles felfogással, eltökéltséggel és mély igazságérzettel rendelkezik nagyköveti tisztsége betöltéséhez 

– húzta alá a WHO főigazgatója. 

A 70 éves Brown közleményben hangsúlyozta: örül új megbízatásának, és hozzá akar járulni ahhoz, hogy a világon mindenki részesülhessen egészségügyi ellátásban. A volt brit miniszterelnök kiemelte, a jelen helyzetben a legfontosabb feladat biztosítani az egész világ koronavírus elleni átoltottságának finanszírozását. Hozzátette, hogy a legszegényebb országokat meg kell óvni a Covid–19 és más betegségek szörnyű következményeitől.

A történész végzettségű politikus nemrég a koronavírus elleni védőoltások szabadalmainak feloldását követelte. 

Emellett kezdeményezte, hogy a fejlett államok járuljanak hozzá a globális oltási kampányhoz: a vakcinákról szóló csúcstalálkozón dönteni kell arról is, hogyan lehetne a felhalmozott vakcinakészletet még a lejárati idejük előtt a szegényebb országokba is eljuttatni. A WHO méltatta Brown lankadatlan erőfeszítéseit.

Brown 2007 és 2010 között töltötte be a miniszterelnöki tisztséget hazájában. Azt megelőzően pedig tíz éven át pénzügyminiszter volt, és emiatt szakembernek számít a pénzügyek terén. Brown jelenleg az ENSZ globális oktatásért felelős különmegbízottja is egyben.