Jóváhagyott terve lehetővé teszi, hogy nemzetközi devizakötvény-kibocsátással legfeljebb 4,5 milliárd euró egyenértékű nettó forrást vonjon be. 

A forrásbevonásra az Európai Uniótól várható RRF- (Recovery and Resilience Facility) előleg kifizetésének esetleges csúszása miatt egyes idei állami kiadások fedezeteként, valamint a 2022-es költségvetési hiány részleges előfinanszírozása érdekében lehet szükség.

Fotó: Simon Moricz-Sabjan

Az ÁKK eredetileg tervezett intézményi piaci forintkötvény-kibocsátási terve várhatóan 2021 vége előtt teljesül, ennek ellenére a likviditási tartalékok növelése érdekében folytatódnak a kötvényaukciók. Ezért az újonnan jóváhagyott finanszírozási terv lehetőséget ad arra, hogy a május 10-én közzétett finanszírozási tervhez képest 230 milliárd forinttal növelje az intézményi piac a forintkötvény-kibocsátását. A májusban módosított finanszírozási tervhez képest a tervezett lakossági kibocsátási cél 15 milliárd forinttal csökken. 

Az ÁKK közleménye megerősíti, hogy a kormány 2021-es ESA eredményszemléletű hiánycélja változatlanul a GDP 7,5 százaléka.