Rusvai Miklós virológus szerint a magyar lakosság másfél éven belül védettséget szerez a koronavírussal szemben, vagy oltás, vagy átfertőződés révén. A kórokozó ezután is jelen lesz, de 

onnantól kezdve már részleges immunitással mindenki rendelkezik, a koronavírus problémát nem fog okozni

– mondta a virológus az ATV Híradójának. Világviszonylatban a járvány leküzdése két-három évet is igénybe vehet a szakértő szerint.

Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvos szerint kellő óvintézkedések nélkül szomorú őszünk lesz. Az ATV Híradónak nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy a héten 30 százalékkal nőtt a kórházban fekvő, lélegeztetőgépre kötött beteg száma.

Ez a vírus veszélyes. Hosszú távú, nagyon kellemetlen tünetekkel jár azoknál is, akik adott esetben enyhe megbetegedés után gyógyulnak ki a betegségből

– fogalmazott.

Fotó: Alexey Maishev / Sputnik / AFP

Lisziewicz Julianna virológus szerint ahhoz, hogy a járvány negyedik hulláma ne legyen az előzőeknél is súlyosabb, nem elég csak az oltást felvenni, hordani kell a maszkot is.

Nem érdemes várni a kormányrendeletre

– figyelmeztetett a szakértő, aki az ATV-nek az izraeli és az olaszországi védekezés közötti különbséget hozta fel példának. Izraelben, ahol a lakosság 80 százalékát beoltották a Pfizer/BioNTech vakcinájával, nem kötelező a maszkviselés; a negyedik hullám itt magasabb volt, mint a harmadik. Olaszországban, ahol 70 százalékos átoltottságot sikerült elérni többféle vakcinával, és még mindig kötelező maszkot hordani a tömegközlekedésen, zárt terekben, valamint szabadtéren is akkor, ha nem lehet tartani a legalább másfél méteres távolságot, a negyedik hullám aránylag kicsi volt. 

Az orvosi kamara már augusztus közepén is elővigyázatosságra intett, és azt javasolta, zárt térben viseljünk maszkot.

Rusvai Miklós nemrég arról beszélt, hogy napi 200-250 fertőzött esetén indokolt lehet a maszkhasználat újbóli kötelezővé tétele, mert, mint mondta, még körülbelül 800 ezer embert kellene immunizálni, ahhoz, hogy csökkenteni lehessen az egészségügyre nehezedő nyomást.

Fotó: Karnok Csaba / MTI

Magyarországon mostanáig 5,879 millióan kapták meg valamelyik koronavírus elleni védőoltást, ezzel legalább részleges védettséget szerzett a lakosság 68,6 százaléka. A koronavirus.gov.hu adatai szerint közülük 5 630 587-en vannak már túl a második injekción is (ez a lakosság 65,9 százaléka), 714 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.  A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb – írják.

A magyar lakosság átoltottsága magasabb, mint a 62,2 százalékos uniós átlag, de messze elmarad például Portugáliától, ahol 83,7 százalékos átoltottság mellett csak október elsejétől oldják fel a korlátozásokat, de akkor szinte az összeset egy lépésben. Vagy épp Spanyolországtól, ahol most 76,7 százalékos az átoltottság, de már június elején beengedték a beoltott külföldieket, és elkezdtek lazítani az óvintézkedéseken, hétfőn pedig már úgy nyilatkoztak a szakértők, hogy a spanyolok túljutottak a járványon, újabb hullámra az országban nem számítanak.

Forrás: MTI

Itthon a koronavírus-fertőzöttek száma szeptember eleje óta újra meredeken emelkedik. A hónap első hétvégéjén, három nap alatt összesen 648 új esetet regisztráltak, és 9 beteg halt meg. Ezen a hétvégén 1183 új fertőzöttet találtak, és 20 beteg hunyt el. A számok kevesebb mint egy hónap alatt megduplázódtak.