Még mindig sereghajtók vagyunk Európában az idegennyelv tudás tekintetében, de - a legfrissebb Eurostat adatok szerint - az elmúlt időszakban kicsit javult már a helyzet, különösen a 30 év alattiak között – írta Nyelviskolák Szakmai Egyesülete (Nyesze). Ez annak is köszönhető,  hogy az egyesület által ellenőrzött és minősített nyelviskolák, szakmailag magas színvonalú online és  személyes jelenlétű (kontakt) képzésekkel, vizsgafelkészítőkkel várják a nyelvtanulókat. 

Fotó: Lang Róbert

A kontakt, csoportos nyelvtanfolyamokat – az elmúlt időszak hatására – kiemelten igénylik a  hallgatók, ami érthető, mert együtt tanulva erősebb a motiváció, többféle nyelvhasználati formával  lehet találkozni és az órák is izgalmasabbak, mert számos feladattípus gyakorolható. Ráadásul, a fix órarendi alkalmak rendszeres tanulásra ösztönöznek, miközben a hallgatók  egymástól is tanulnak.

Természetesen, az online tanulásnak is megvannak az előnyei és a Nyesze tagiskolái gyorsan és  professzionálisan alkalmazkodtak a pandémia hatására megváltozott helyzethez is. Amennyiben  a vírus miatt újra bezárások lesznek, akkor ezek az intézmények online is hatékony, megbízható oktatást nyújtanak. A szeptember 13-án kezdődő Nyelvtanulás Hete, ötnapos, országos programsorozat célja – többek között – a  nyelvtanulással és vizsgázással kapcsolatos tanácsadás, segítségnyújtás – közölte a Nyesze.