Most először lépte át az új építésű lakások átlagos négyzetméterára az egymillió forintot, az átlagos árszint pedig a 70 millió forintot Budapesten

– derül ki a Budapesti Lakáspiaci Riportból. A felmérés több mint 24 ezer olyan lakást tartalmaz, amelyek olyan fejlesztésekben találhatók,  ahol 2021 második vagy 2021 harmadik negyedévében legalább egy lakást kínáltak eladásra.

Május és augusztus között közel 1900 lakást adtak el a fejlesztők. Ez 5 százalékkal ugyan  elmarad az előző negyedévi értékesítéstől, de így is kiemelkedőnek számít az elmúlt három évet  tekintve. Az előző negyedévi magas értékesítési volumen tehát nem csak egyszeri kiugrás volt, a gazdaság pandémiát követő helyrerázódása az újlakás piaci szektorban is jelentkezik – összegezték a lakáspiaci elemzés szakértői.

Fotó: Shutterstock

A szabad lakások száma ismét 7 ezer alá csökkent, a megnövekedett kereslettel a nyári új kínálat nem tudta tartani a lépést. Kevesebb, mint ezer új lakást jelentettek be a fejlesztők, többnyire  kis lakásszámú társasházak értékesítése kezdődött el. 

A nagyobb fejlesztők közül egyedül a  Cordia és a Metrodom jelentett be új projektet, a külső kerületekben viszont három, legalább  80 lakásos nagy projekt (Zr2 Residence, Dudis Dream Lakópark II, Furmint Házak II) értékesítése  is elkezdődött. Az alacsonynak tekinthető új kínálat oka, hogy a nagy fejlesztők év első felében  elindított projektjeinél még tart az intenzív értékesítési szakasz, valamint a nyári szezonban a  korábbi évek tendenciái alapján kevesebb projektet szoktak bejelenteni - közölte a BLR.

Az éves árváltozás  gyorsult, elérte a 6 százalékot, az előző negyedévhez viszonyítva pedig 2,8 százalékkal  emelkedtek az árak. A drágulást vélhetően továbbra is az építőanyagok áremelkedése okozza.  A négyzetméter árakban a XII. kerület jár az élen, ahol már kétmillió forint/négyzetmétert is meghaladta az átlag, de nem sokkal marad el ettől a II. és az V. kerület sem. A kedvelt lakásfejlesztési célpontokban 950 ezer és 1 millió 50  ezer forint között járt az átlagos négyzetméterár, a külső-pesti kerületekben jellemzően még  750-900 ezer forint között.

A gyorsuló árváltozás abban is tetten érhető, hogy a lakások több mint 40 százalékát  átárazták a fejlesztők, tipikusan 2,5-5 millió forint közötti összeggel emelve a vételáron.  

Mindössze 140 lakás ára csökkent a tavaszi felméréshez képest, 580 esetben enyhe mértékű,  2,5 millió forintnál kisebb volt az áremelkedés, de több mint félezer lakásnál az 5 millió forintot  is meghaladta a drágulás. 

Az eladott lakások területi eloszlása alapján kismértékű átrendeződést látható a budapesti  piacon. 

Nyáron a legtöbb újépítésű lakást Angyalföldön adták el, a kerület részesedése majdnem elérte a 40 százalékot, ami 8 százalékponttal több, mint tavasszal. A többi  csoportban csökkent az eladott lakásszám. 

A korábbi második Külső-Pestet megelőzte a XI.  kerület (118 százalék). Buda egyéb részein szintén visszaesés volt tapasztalható, így a rangsorban a IX.  kerület mögé szorult vissza. 

Továbbra is a 2 szobás lakásokból értékesítenek a fejlesztők a legtöbbet, az idén eddig 2350  darabot adtak el, ami az összes eladott lakás 44 százalékát teszi ki. 

A célzott  családtámogatások hatása jól látszódik a méretek szerinti megoszlásból is, mivel legalább négyszobás újépítésű ingatlanból már az idei három negyedév alatt annyi kelt el, mint amennyi  2019 év egészében. 

A  pandémia és magas újlakás áfa miatti visszaesés is legkevésbé a három-, illetve a legalább négyszobás kategóriákban jelentkezett. 

A legtöbb még megvásárolható szabad lakás átadása immár 2022 negyedik negyedévére és 2023 első negyedévére várható. A befejezett lakások  közül 650-et lehet még megvásárolni, a projektek folyamatos átadása ellenére a szabad  kulcsrakész lakások számában 2020 vége óta csökkenés látszik. Mindkét esetben az idei évben  felszökő értékesítés okozza a változást, a vevők körében a már átadott, vagy közeli átadású  projektek elsőbbséget élveznek. 

Továbbra is tipikusan egy vagy két negyedévet csúsznak a  fejlesztők a lakások átadásával, 2500 lakás esetén éri el a csúszás az egy évet – olvasható a felmérésben.