Az MSD és a Ridgeback Biotherapeutics megkezdte azt a 3. fázisú klinikai vizsgálatát, amelyben a molnupiravir nevű, szájon át szedhető vírusellenes terápiát tesztelik, hogy 

képes-e megelőzni a Covid-19 fertőzést olyan felnőtteknél, akik laboratórium által igazolt koronavírus-fertőzésben szenvedő betegekkel élnek egy háztartásban. 

Fotó: Shutterstock

Mivel a járvány folyamatosan terjed és a világ számos pontján a pandémia újabb hullámairól számolnak be, fontos, hogy új lehetőségek után kutassunk, amelyekkel megvédhetjük a vírusnak kitett embereket attól, hogy megbetegedjenek

 – mondta Nick Kartsonis, a Merck Research Laboratories vakcinákkal és fertőző betegségekkel kapcsolatos klinikai kutatásokért felelős szenior alelnöke. Ha sikerrel járunk, a molnupiravir fontos, új lehetőséget jelenthet a Covid-19-járvány a közösségre rótt terhek csökkentésében - tette hozzá az alelnök.

Más országok mellett Magyarországon összesen nyolc centrumban, 55 személy vesz részt vizsgálatokban - mondta Barótfi Szabolcs, az MSD Pharma Hungary Kft. klinikai vizsgálatokért felelős igazgatója. Hozzátette: a vizsgálatban résztvevő személyek beválasztása rövidesen megkezdődik, és a kutatás eredményeit legkorábban a jövő év első felében várják.

A vizsgálatba világszerte körülbelül 1332 résztvevőt tesztelnek, akik randomizált módon öt napon keresztül, 12 óránként vagy molnupiravirt (800 mg) vagy placebót kapnak. 

A vizsgálatban olyan személyek vehetnek részt, akik betöltötték a 18. életévüket, jelenleg egy háztartásban élnek valakivel, aki pozitív SARS-CoV-2-teszttel rendelkezik, és a COVID-19 legalább egy, öt napnál nem régebbi tünete kimutatható nála. Nem vehetnek részt a vizsgálatban azok, akik a bevonást megelőző több mint 7 napja megkapták a koronavírus-ellenes oltásuk első dózisát, korábban már voltak COVID-19-fertőzöttek vagy jelenleg a fertőzés bármely tünetét mutatják - írta az MSD.