Magyarországon 22 borvidéket jegyeznek, amelyek közül a soproni őrzi a legősibb hagyományokat. Hazai és nemzetközi jelentősége már évszázadokkal ezelőtt is meghatározó volt, ám az utóbbi években kissé elfeledetté vált a környék. 

A mintegy 4300 hektáros területen tevékenykedő borászok most összefogtak, megújult, egységes arculattal képviseltetik magukat, és úgy népszerűsítik termékeiket, hogy közben egymást is támogatják 

– közölte Molnár Ákos, a 18 borászatot képviselő Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. 

Nagy lépés a város számára, hogy bekapcsolódhatott az M85-ös gyorsforgalmi úthálózatba, ezáltal a környező települések is könnyebben megközelíthetők, valamint a fővárosból érkező turisták is egyórányi időt spórolnak azzal, hogy az autóút két órára rövidült. Sopronnak pedig bőven van mit megmutatnia. 

Fotó: Molnár-Bernáth László / MTVA

A hangulatos, akár céges csapatépítésre is kiválóan alkalmas borospincéknek mind saját történetük van, és a tulajdonosok többsége arról számol be, hogy már többgenerációs bortermelő, ahogy ők hívják, poncichter. 

Szükség is van az utánpótlásra, ugyanis Bécs közelsége elviszi a munkaerő 40 százalékát, sokan napi szinten ingáznak az országhatáron át. A borok megkedveltetését éppen ezért a fiataloknál kezdik, a Soproni Egyetem gólyái a lokális események, a borfesztiválok és az éttermek, szórakozóhelyek kínálatában a kulturált borfogyasztással találkoznak. Ha később a városban helyezkednek el, végzettségüket a borvidék javára tudják kamatoztatni. A termelők a VOLT Fesztiválon is tudatosan vannak jelen, miután ott szélesebb közönséghez jutnak el a soproni borok. 

Sopront a kékfrankos fővárosaként  is emlegetik, de nagyon híres még a zöld veltelini, a zweigelt, a cabernet sauvignon, és népszerűek a könnyed rozék is, amelyek szinte minden étellel kombinálhatók. 

A fogyasztói szokásokat mérlegelve úgy fest, a gyümölcsös, frissítő boroké a jövő. Izgalmas párosítás bor és csokoládé egymásra találása. A Vincellér borászat borozó-vinotékájában a Harrer finomságait ajánlják a borok mellé. A soproni borok a régión túl már a nagy áruházláncok polcain is ott sorakoznak. A Winelife borászat termékeit például a fantázianeveket ábrázoló jellegzetes címkékkel látják el, hogy a márka már messziről észrevehető legyen. 

A gazdák felismerték, hogy sokkal sikeresebbek, ha egymásra partnerként és nem konkurenciaként tekintenek. A fiatal borászok nemzedéke – például Varga Tamás, a Steigler Pince főmunkatársa – az egész világot bejárta azért, hogy elmélyítse tudását. A tapasztalatok megosztása sokakat lendít a közös cél felé: a hazai jelenlét megerősítése után a következő lépés a nemzetközi piac. 

A jelenlegi exportcélországok: Lengyelország, amely egyébként korábban a filoxéravész előtt az egyik fő célállomása volt a soproni boroknak, az Egyesült Államok, Svájc, Japán, Csehország és a skandináv országok 

– ismertette a VG kérdésére Molnár Tibor, a Soproni Borút Egyesület elnöke. Idén novemberben a düsseldorfi Prowein eseményen is több pincészet képviselteti magát.

A klímaváltozás kapcsán ritkán hallunk pozitív következményekről, az egyébként szeles időjárásáról is ismert, kontinentális éghajlatú Soproni borvidéknek azonban kifejezetten jót tesz a felmelegedés, még a kései időszak termései is hasznosíthatók. A szőlőgazdálkodás 1800 hektáron folyik. A betakarítás mindig kihívás, már erre is van gépesített technológia, de a kézi szüretelés sem ment ki a divatból, amit a szüreti mulatság követ. Az idei kifejezetten eredményes évnek számít. Jellemzően hatévente születik kiemelkedő évjárat. 

A településen megfigyelhető, hogy egyre több olyan minőségi szolgáltatást kereső turista jelenik meg, akik nem a medencében szeretik tölteni a nap nagy részét, hanem kulináris élvezetekre vagy kirándulásokra, kalandokra vágynak

– tájékoztatott Szilágyi Pál, a Sopron és Fertő-Táj Turizmusáért Egyesület alelnöke.

Az aktív pihenésre vágyóknak kedvez a kerékpáros turizmus, közkedvelt útvonal a 135 kilométeren át körbetekerhető Fertő tó, valamint a 12 ezer négyzetméter alapterületű, nemrég felújított Lőver uszoda- és fürdőkomplexum is, amely a turisták igényeit is kiszolgálja, és nagyszabású sporteseményeknek is otthont ad.