A kontármunka-károsultak aránya 34 százalék volt az elmúlt egy évben, a gyenge közepes, hullámzó teljesítmény miatt alacsony a lakosság építőipari szakemberekbe vetett bizalma – mondta Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője a vállalat sajtótájékoztatóján.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A Mapei Kft. reprezentatív kutatása augusztusban készült, amely során országosan 2248 megrendelőt kérdeztek meg az elmúlt egy évben nála végzett munkáról. A felmérés azzal a céllal készült, hogy az építőipari szakemberekbe vetett bizalmat mérje, az Építőipari Bizalmi Index (ÉBI) 0 és 5 pont között értékeli a bizalom szintjét.

Magyarországon 2021-ben az Építőipari Bizalmi Index átlagos értéke 3,53 pont, ami Markovich Béla szerint lesújtó eredmény, mivel csupán átlagos munkára számítanak a megrendelők. A legmagasabb értékelést a gépész (3,75), villanyszerelő (3,95), ács (3,67) és bádogos (3,6) szakmák kapták. Markovich Béla szerint ez azzal magyarázható, hogy az elvégzett munka minőségét az mutatja meg, hogy a funkciójának megfelel-e az eredmény. Ezzel szemben a leginkább a generálkivitelezőt (2,7) értékelték le, hiszen ő fogja össze a szakembereket, így bármilyen gond rajta csapódik le.

Az ÉBI megyénként is eltér, a legmagasabb, 3,98 pont, azaz jó Tolna megyében, a legalacsonyabb Budapesten és Pest megyében, 3,32 pont, azaz gyenge.

A károsultak 34 százaléka szembesült kontármunkával, ez átlagosan több mint 750 ezer forint kárt okozott a megrendelőknek. A kontármunka aránya régiónként eltér, a legmagasabb Budapesten (41%) és Közép-Magyarországon (40%) volt, míg a legalacsonyabb Nyugat-Dunántúlon és Dél-Dunántúlon, egyaránt 28 százalék.

Magyarországon ma átlagosan 6-12 hónap múlva tudja egy jó szakember elkezdeni a munkát Markovich Béla szerint. Hozzátette:

akkor bizonyosodhatunk meg arról, hogy jó szakemberrel dolgozunk, ha a a korábbi munkákat referenciaként megnézzük, kikérdezzük a korábbi megrendelőit a megbízhatóságáról, kommunikációjáról.

A Mapei Kft. az építőipari segédanyaggyártás,- és forgalmazás egyik legjelentősebb piaci szereplője Magyarországon.

A 211 főt foglalkoztató vállalat 2002-ben egymilliárd forintos beruházás keretében létesítette gyártóüzemét Sóskúton, ahol a hazai piac mellett exportra is gyárt.

Az évente több mint 100 ezer tonna terméket előállító cég forgalma 2020-ban 23,2 milliárd forint volt.