Mától 12 723 644 megawattóra (MWh) a magyarországi kötelező biztonság gázkészlet nagysága – döntött az innovációs és technológiai miniszter –, az eddig előírt mennyiség 15 374 000 MWh volt. A 15,4 terawattóráról 12,7 terawattórára történő csökkenés a korábban használt mértékegységben azt jelenti, hogy közel 1,5 milliárd köbméter helyett elég csak 1,2 milliárd köbméterrel rendelkezni.

Fotó: Rosta Tibor

A magyarországi földalatti tárolókban a betárolási időszak kezdetén, október 1-jén több mint 5,2 milliárd köbméter kereskedelmi és biztonsági gázkészlet volt. Ez mintegy 85 százalékos töltöttséget jelent, és önmagában is bőven elég az ország téli ellátására, de közben vezetéken is stabilan, több irányból érkezhet a gáz a hazai hálózatba.

Mivel rendelet hatályba lépéséig még 1,5 milliárd köbméter biztonsági mennyiségnek kellett a szőregi tárolóban lennie, a mostani módosítás miatt többletté váló 300 millió köbméter gáz kereskedelmivé minősül, és eladható. A jelenlegi magas gázárak mellett ez jó üzleti lehetőség.