Ma már egyértelműen látszik, hogy a magyar gazdaság újraindult a járvány okozta visszaesés után, és folyamatosan erősödik – ezzel kezdte beszédét Varga Mihály pénzügyminiszter, a Joint Venture Szövetség (JVSZ) társelnöke az üzleti szövetség makrogazdasági konferenciáján. Hozzátette: a második negyedévben rekordmértékű volt a gazdaság növekedése, 17,9 százalékos, ami az Európai Unióban a negyedik legjobb teljesítményt jelenti. A kormány 7-7,5 százalékon várja az idei bővülést, ami a pénzügyminiszter szerint óvatos becslésnek számít a nemzetközi elemzők 8 százalékos prognózisához képest. Varga Mihály szerint a gazdaság állapotát a foglalkoztatottság magas száma tükrözi, a munkanélküliségi ráta 4,1 százalék, ami az egyik legkedvezőbb az EU-ban. A miniszter kitért arra is, hogy a kormány gazdaságpolitikai fókuszában a beruházások támogatása, az üzleti környezet és a versenyképesség javítása áll. A pandémia miatt a magyar gazdaság újraindítását támogató akcióterv 13 ezer milliárd forinttal segítette a hazai vállalkozásokat.

A hazai vállalkozók keményen dolgoztak, a termelési és gyártási vagy a szolgáltatási folyamataikat a megváltozott körülményekhez igazították, számos vállalkozás döntött új beruházás mellett, ezt bizonyítja a beruházási ráta magas szintje is.

Jelenleg EU-s összehasonlításban Magyarországon a beruházási ráta kifejezetten magas, 27 százalékon áll, ezzel továbbra is az unió élmezőnyébe tartozunk – mondta Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára. Hozzátette: a második helyen csak Észtország előz meg bennünket a 35 százalékos beruházási rátájával. A pandémia után az látszik, hogy a beruházási kedv nem változott, jelenleg 6700 milliárd forint összértékben folynak fejlesztések, amelyek ha megvalósulnak, 25 százalékponttal tudják javítani a magyar GDP-adatot.

Fotó: Shutterstock

A konferencián szóba került az euró magyarországi bevezetése is. Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke elmondta: Magyarország a 2004-es Európai Unióhoz történt csatlakozásával vállalta, hogy bevezeti az eurót. De kiemelte:

csak a biztonságos euróbevezetés lehet sikeres.

Statisztikai adatokat ismertetve elmondta: a magyar társadalom 70 százaléka támogatja az euró bevezetését, Svédországban és Csehországban pedig az elutasítottsága magasabb az eurónak. Ugyanakkor a magyarok kétharmada szerint még nem vagyunk felkészültek az eurózónába való belépésre. Azon országok példáját megemlítve, amelyek már bevezették az eurót, kiemelte, hogy vannak köztük olyanok, melyek a bevezetés után jelentősen tudták növelni a gazdasági fejlettségüket, ilyenek a balti országok. De vannak, amelyek fejlettségi szintje az euró bevezetése után kissé visszaesett, mint Szlovákiában, Finnországban vagy Ausztriában, és van, ahol pedig két számjegyű csökkenés történt, mint Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban, és Franciaországot is ide sorolta.

Az euró bevezetése nem az út végét, hanem egy mérföldkövet jelent. Az euró bevezetéséről átfogó költséghaszon-elemzés alapján kell dönteni, nem pedig politikai szlogenek mentén

– mondta Virág Barnabás. Hozzátette: a jegybank elkötelezett a sikeres és biztonságos bevezetése mellett.