A szállodaiparban a koronavírus-járvány felgyorsította a digitalizációs folyamatokat – mondta az Infotér Konferencia után a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke. Flesch Tamás szerint sok munkavállalót nehéz lesz visszacsábítani a szállodaiparba, pedig jövőre megközelíthetik a válság előtti forgalmat.

Fotó: Simon Móricz-Sabján

„A digitális turizmus térnyerését nem a Covid hozta el, hanem csak felgyorsította. Ez megtörtént volna 5-10 éven belül, és a mostani munkaerőhelyzet miatt is fontos, hiszen meg kell próbálnunk bizonyos munkakörökben digitálisan helyettesíteni embereket, ahol erre lehetőség van, mert nincs annyi munkaerő, akit alkalmazni tudunk” – mondta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke.

Rengeteg olyan digitalizációs fejlesztés van, amit már ma is használnak a vendégek, legfeljebb nem így fogalmazzák meg. Többek között ilyen a készpénzmentes fizetés, egy telefonnal kézben bárhol tudunk fizetni, telefonról bármikor foglalhatunk szobát, kifizethetjük előre, lefoglalhatjuk az éttermünket online. Nagyon sok ilyen apró része van, ami sokszor fel sem tűnik, de ez mind-mind a digitalizációhoz tartozik 

– mondta a szakember.

Beszélt a szállodák idei évéről is, szerinte a belföldi turizmus igen erős volt, ma a Budapesten kívüli szállodáknak nagyon nagy okuk nincs panaszra. Budapesten egyelőre nem az igazi a helyzet, ugyanakkor sokat javult, hiszen most már 50 százalék körüli a foglaltság, szemben a tavalyi azonos időszak nulla százalékával.

A biztató adatok ellenére úgy vélte, az alapanyag- és energiaárak emelkedése miatt 2022 is elképesztő nehéz éve lesz a szállodaiparnak. Hozzátette, az egyik nagy probléma a munkaerőhiány, egyelőre nem indult meg a visszavándorlás, sokan bizonytalannak érzik a helyzetet, és kivárnak.