Magyarországon a koronavírus-járvány hatása főleg a halálozások számának alakulásán volt mérhető, ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2021. első félévi adataiból.  

Fotó: Kallos Bea

Az év első hat hónapjában összesen 79 844 halálozás történt, ami 15 ezer fővel, 23 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az elhunytak számának emelkedése 2021 első hat hónapja közül március–áprilisban túllépte az 50 százalékot, az ezt követő időszakban a halálozások görbéje fokozatosan az előző évek átlagához közelített. Az év első hat hónapjában 44 069 gyermek született, 280-nal, 0,6 százalékkal  kevesebb, mint 2020 azonos időszakában. A születések száma kismértékben csökkent, a halálozásoké viszont jelentősen emelkedett, ennek következtében a természetes fogyás a 2020. január–júniusi 20 421 fővel szemben 75 százalékkal több, 35 775 volt. 

A legtöbb gyászszertartás Nógrád megyében volt

A halálozások számának jelentős emelkedése az ország valamennyi megyéjére és a fővárosra is jellemző volt. Nógrád és Somogy megyében történt a legnagyobb mértékű, 48, illetve 41 százalékos növekedés. Jász-Nagykun-Szolnok, Zala, Heves, Békés megyében, valamint a fővárosban az emelkedés 20 százalék alatt maradt. 

Babasírástól volt hangos Veszprém megye 

A születések száma az ország egyes térségeiben eltérően alakult: 11 megyében több, 8 megyében és a fővárosban kevesebb újszülött jött világra, mint 2020 első fél évében. A legnagyobb mértékű növekedés Csongrád-Csanád, illetve Veszprém megyét jellemezte. A csökkenő születésszámú térségek közül Budapesten esett vissza a szám a legnagyobb mértékben, 7,1 százalékkal. A születések és a halálozások egyenlege az ország valamennyi megyéjében és Budapesten is népességfogyást eredményezett. Az országos átlagot meghaladóan gyorsult a népességfogyás 8 megyében, közülük Szabolcs-Szatmár-Beregben háromszorosára, Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron megyében két és félszeresére emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A természetes fogyás népességszámra vetített értéke 12,6–4,1 százalék között változott, Nógrád és Pest megye volt a két szélsőség. 

Ötödével több volt a házasságkötés 

A házasságkötések száma az ország valamennyi megyéjében emelkedett, és 11 megyében több mint ötödével több pár kelt egybe, mint az előző év azonos időszakában. A legkisebb, 8,4 százalékos növekedés a fővárosban volt. A demográfiai adatok között az első fél évben 31 765 pár kötött házasságot, számuk 19 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – írja a KSH.