Kimondottan hasznos és jövedelmező egy vállalatnak, ha nők is vannak a felső vezetésben, ezt már számos nemzetközi felmérés alátámasztotta. Egy kutatás szerint 40 százalékkal jobban teljesít, ha legalább három nő tagja a menedzsmentnek, a McKinsey tanulmánya szerint pedig a nyitott és sokszínű vállalatok 70 százalékkal eredményesebbek a többinél. Ennek okát abban látják, hogy a sok különböző látásmód számos kérdés vet fel, amelyek megvitatásakor a vállalat számára hasznos megoldások születnek. Az IT-vállalatok hatékonyságának és versenyképességének hosszú távú fenntartása miatt egyre fontosabb, hogy növekedjen a női munkavállalók és vezetők aránya. Ennek lehetséges módjairól, a digitális szakmákban a női szerepvállalásról beszélgettek a Green Fox Academy kerekasztal-beszélgetésének résztvevői, illetve arról, hogyan tehető vonzóvá a nők számára az IT-szektor.

Fotó: Shutterstock

Az egyik résztvevő, Tóth Mária, a DXC Technology szoftverfejlesztési igazgatója programozó matematikusként és informatikatanárként diplomázott, ma pedig az egyik legsikeresebb magyar női IT-vezető. Tapasztalatai szerint nők és férfiak között nincs különbség a készségekben, nőként azonban nehéz vezetői szintre jutni részben a sztereotípiák miatt, igaz, ez a legtöbb iparág esetében is elmondható. Beszélgetőpartnere, Fachs Anita, a Green Fox Academy operatív vezetője arról számolt be, hogy

nagyon népszerű a programozóiskola nőknek indított tanfolyama is, legutóbb több mint négyszeres volt a túljelentkezés, de a tanfolyamokra jelentkezőknek általában is a 25 százaléka nő.

Ismertette, hogy az iskola alumnikutatása szerint egykori diákjaik közül a nők előremeneteli lehetőségeik ugyanolyanok, mint a férfiaké, és megegyezik a bérezésük is. Ezt a tapasztalatot Tóth Mária is megerősítette, hozzátéve, hogy a férfiak egyértelműen jobbak az érdekérvényesítésben.

A két szakember egyetértett abban, hogy már iskoláskorban meg kell mutatni a lányoknak az IT szépségét, és fel kell kelteni iránta az érdeklődésüket. Az IT-szektorban is nagyon sok szakma van, amely folyamatos kommunikációt, kreativitást, rugalmasságot igényel, és számos munkakörbe a női szerepek is jól beilleszthetők.