2021. augusztusában a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,6, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, így folyó áron elérte a 1228 milliárd forintot.

Fotó: TEKNOS                              

Augusztusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 1,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az év első 8 hónapjában a bővülés üteme 2,4 százalék volt a tavalyi évhez képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 3,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,7 százalékkal nőtt az értékesítés volumene a januártól-augusztusig tartó időszakban.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,7 százalékkal növekedett augusztusban az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer-kiskereskedelem háromnegyedét élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,0 százalékkal nőtt, míg

az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,5 százalékkal csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 7,8 százalékkal bővült. 

Az eladások különösen a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben pörögtek fel, a bővülés üteme 20 százalék volt, 

míg a használtcikk-üzletekben 13, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 6,7, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 5,5, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben 1,2 százalékkal költöttünk több pénzt. 

A forgalom visszaesett a bútor-, műszakicikk-üzletekben, mégpedig 4,4 százalékkal.

A kiskereskedelmi forgalomból 7,8 százalékkal részesedő 

csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene a nyitás ellenére továbbra is dinamikusan, 21 százalékkal növekedett.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 2,3 százalékkal növekedett, míg a kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,4 százalékkal csökkentek.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott augusztusban.

A bővülése 7,7 százalék lehet

Virovácz Péter az ING szenior elemzője szerint a mai adat azt jelenti, hogy tovább folytatódott a kiskereskedelmi forgalom hullámzó teljesítménye. Ugyanakkor már látszódik némi trendszerű növekedés 2021 tavasza óta, habár ez továbbra is jelentősen elmarad a Covid-krízis előtt megfigyelt dinamikától.

A közgazdász szerint a bővülés elsősorban a nem élelmiszer kiskereskedelemnek köszönhető, mivel havi alapon több mint 2 százalékkal tudott növekedni az értékesítés volumene, ami meglehetősen erős ütemnek számít. Ezen belül is jelentősen megugrott a kereslet az iparcikkek, valamint a ruházati termékek iránt, de 

vélhetően a Covid negyedik hulláma közeledtével a gyógyszer, gyógyászati termék és illatszer is jól teljesített.

Az augusztusi szabadságolások és a jellemzően belföldi nyaralások az üzemanyagforgalmat is pörgették, míg az élelmiszer kiskereskedelem terén érdemi változás nem történt.

Virovácz szerint az augusztusi jó teljesítmény mindenképpen biztató, tekintettel arra, hogy a nyári hónapok elsősorban a szolgáltatások fellendülését szokták hozni, míg a kiskereskedelem némiképp gyengébben szokott teljesíteni. 

Összességében tehát továbbra is bízhatunk a fogyasztás GDP-t bővítő fontos szerepében a harmadik negyedév folyamán. 

Az ING tehát fenntartja a harmadik negyedév előző negyedévhez képest 1,5 százalékos illetve az év egészére várt 7,7 százalékos előrejelzését.