Nem reprezentatív felmérést végzett a pálinkafőzéssel kapcsolatban az Agroinform.hu az elmúlt hetekben. A nagyjából 800 válaszoló 31 százaléka favorizálja a kajszibarackból készült italt, amit a szilva (20 százalék) és a körte (13) követ, noha a legtöbb gyümölcspárlat szőlőből és almából készül.
A törvény értelmében pálinka és törkölypálinka elnevezéssel csak kereskedelmi főzdék hozhatnak forgalomba terméket. A magánfőzők és bérfőzdék által előállított terméknek pedig párlat a hivatalos megnevezése, de természetesen a köznyelvben mindenki pálinkának hívja ezeket is.
Noha a nem ipari méretben végzett pálinkafőzés idén január óta adómentes,
a klímaváltozás gyümölcstermesztésre gyakorolt negatív hatása komoly problémát okoz a terméknek.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint például kajszibarackból a termés 2020-ban 1000 hektárral nagyobb területen is csak a 2016-osnak a fele volt, míg az almatermés ugyanezen időszak alatt 20 százalékot csökkent.
Ennek megfelelően
a megkérdezettek 70 százalékának jelentett gondot a cefre előállítása saját gyümölcsből.
Ezt a problémát 20 százalék vegyes cefre készítésével hidalta át a felmérés szerint.
Az almapálinka leginkább a keleti országrészben készül, míg a szőlőpálinka a középsőben, a bogyós gyümölcsökből (áfonya, fekete ribizli, szeder, madárberkenye stb.) készült italok pedig leginkább az északi területeken készülnek.
A szőlő mint könnyen hozzáférhető, ízletes pálinka-alapanyag egyre erőteljesebben jelenik meg a párlatkészítésben, ráadásul a cefre elkészítése is könnyen elérhető sikerrel kecsegtet. Az illatos szőlőfajtákból jó minőségű pálinka készíthető, és bátrabban nyúlnak hozzá a magánfőzetők is
– mondta Polgárné Sarok Edit, az Agroinform.hu szakújságírója.
A kutatásból az is kiderül, hogy a többség (52 százalék) még mindig a 48–50 százalékos pálinkát tartja a legjobbnak, ám az elmúlt években zajlott változások hatására már egyre többen az ennél gyengébbeket is szeretik, melyekben jobban érvényesülnek a gyümölcsök aromái. A gyümölcsfajta sem mindegy, így a kajszipálinka esetében kedveltebbek a kevésbé erős pálinkák.
Az elmúlt 10 évben nőtt a magánfőzés népszerűsége, a bejelentett főzőberendezések száma, illetve a magánfőzés keretében előállított párlat mennyisége. A bejelentett magánfőző berendezések száma Magyarországon ma több mint 30 ezer darab.
A bérfőzdék számára a magánfőzés adómentessége ugyan erodálhatja a gazdasági potenciált, ugyanakkor árcsökkentést is lehetővé tesz, ami miatt sokan fordulhatnak inkább szakemberhez a legjobb minőség elérése érdekében.