Kevesebb mint két napja maradt a közel egymillió érintett gépjármű-tulajdonosnak arra, hogy eldöntse, lecseréli-e év végi fordulós kötelező biztosítását – közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). Tapasztalataik szerint a piacon bekövetkezett díjcsökkenés aktivizálta a gépjárművek üzemben tartóit, akik közül az időszak végére mintegy százezren váltják a kgfb-szerződésüket egy kedvezőbbre.

A vonatkozó törvény úgy rendelkezik, hogy az év végi évfordulós szerződések felmondásainak legkésőbb december 1-én éjfélig be kell érkezniük az illetékes biztosítóhoz. Emiatt szerdán már az összehasonlító alkuszi portálok is csak korlátozásokkal, általában a nap első felében fogadnak be ilyen megbízásokat. Aki az utolsó pillanatban határoz a szerződése felmondásáról, akkor mehet biztosra, ha felkeresi az érintett biztosító valamelyik ügyfélszolgálatát, így szerezve igazolást a felmondás beérkezéséről

 – figyelmeztet Papp Lajos, az FBAMSZ gépjárműszekciójának elnöke.

Az az autós, akinek a felmondása nem érkezik be határidőn belül a biztosítójához, automatikusan a következő egy évre megállapított új díjon viszi tovább a jelenlegi kötelező biztosítását.

Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Ha ennek ellenére egy másik szerződést köt, az a törvény értelmében érvénytelen lesz. A december 1-i határidő csak a jelenlegi szerződés felmondására vonatkozik, új szerződés megkötésére egészen december 31-ig van lehetőség – a gyakorlatban ugyanakkor ezt a két lépést az ügyfelek túlnyomó többsége egy időben teszi meg.

Nyakunkon a határidő, szerdáig válthatnak biztosítót az autósok

Alig több mint két napja maradt a közel egymillió érintett gépjármű-tulajdonosnak arra, hogy eldöntse, lecseréli-e év végi évfordulós kötelező biztosítását. A felmondásoknak szerda éjfélig el is kell eljutniuk a biztosítókhoz.

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) negyedéves kgfb-indexe szerint az idei harmadik negyedévben 11 százalékkal esett a budapesti személyautók átlagos kgfb-állomány-díja 2020 azonos időszakához képest. Az országos átlagos állománydíj 44 ezer forint, ami megegyezik az előző negyedéves értékkel, 2020-hoz képest viszont 3 százalékkal alacsonyabb, ami a budapesti személyautók átlagdíjának esésével és a fővároson kívüli díjszint stagnálásával magyarázható.

Az MNB közleménye szerint az egyéb jármű-kategóriák átlagdíjai is csökkennek. A mérséklődésben szerepet játszhat, hogy a biztosítók az árazáskor egyre inkább figyelembe veszik a megváltozott közlekedési szokásokat. A segédmotorok és a nagyobb buszok kivételével az egyedi szerződéseknél 3-10 százalékkal mérséklődtek a díjak, míg a taxiknál 22 százalékkal, aminek részben az az oka, hogy a tavalyi első negyedévhez képest több mint ezerrel csökkent a taxisszerződések száma. A személyautóknál folytatódott az előző negyedévben indult folyamat, a kárráfordítások emelkedése, ennek hátterében pedig valószínűleg az autóhasználat növekedése, valamint a nyári utazásokból fakadó fokozott forgalom áll.