Továbbra is vegyesen mozognak az albérletárak az országos piacon. Budapesten gyorsabban nőttek az árak októberben, a fővároson kívüli piacon viszont lassult az áremelkedési tempó az ingatlan.com elemzése szerint. 

Az országos bérleti díjak októberben az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal növekedtek, ez azt jelenti, hogy kevesebb mint a felére csökkent a havi drágulás üteme a szeptemberben mért 0,9 százalékos emelkedéshez képest. 

Ezzel szemben a fővárosi albérletpiac ütemes drágulást ért el: 1,4 százalékkal nőttek az árak egy hónap alatt, szemben a szeptemberi 0,3 százalékkal. 

Fotó: Shutterstock

A tizenkét hónappal korábbihoz viszonyítva országosan 8,6, Budapesten valamivel mérsékeltebben, 7,9 százalékkal emelkedtek az albérletárak. 

„A bérleti díjak 2021. januári mélypontját követően október volt a tizedik hónap, amikor havi szinten drágultak az albérletek. Az áremelkedés mértéke azonban nyár óta fokozatosan lassul. Nyugat-Dunántúlon és Észak-Alföldön nőttek az októberi bérleti díjak szeptemberhez képest, a többi régióban viszont csökkentek. Pest megyében, a Közép- és Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon és Dél-Alföldön kevesebbet kellett fizetni egy kiadó lakásért, mint egy hónappal ezelőtt. A fővárosban visszatért az élet albérletpiacra, ezt jelzi, hogy a mostaninál nagyobb havi áremelkedésre júliusban, a diákokhoz köthető albérletpiaci főszezonban volt példa” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.  

Budapesten az előző hónaphoz hasonlóan 150 ezer forint volt az átlagos bérleti díj. Továbbra is az V. kerület a legdrágább, ezúttal 218 ezer forintos összeggel, ami több mint 6 százalékos emelkedést jelent október végéhez képest. 

A különböző városrészek közül a VI. és VII. kerületben 180 ezer és 140 ezer forintért, a XI. és XIII. kerületben egyaránt 160 ezerért lehet kivenni lakást.

A legolcsóbb kerület Soroksár, ott 110 ezer forintos átlagáron hirdetik az albérleteket. 

A megyeszékhelyeket nézve pedig az látszik, hogy Veszprém 130 ezer forinttal a legdrágább, majd Debrecen és Székesfehérvár következik 120-120 ezer forintos árszinttel. 

A 100 ezer forint alatti városok táborába tartozik többek között Szolnok, Miskolc, Nyíregyháza és Zalaegerszeg 90-95 ezer forinttal, a legolcsóbban pedig Salgótarjánban és Békéscsabán bérelhetők a lakások, előbbi városban 75 ezer, utóbbiban pedig 74 ezer forint az átlagos havi bérleti díj. 

Szakértők szerint ha nem lesz érdemleges változás a jelenlegihez képest a járványhelyzetben, akkor a mostani tendenciák tovább folytatódhatnak, ha viszont esetleges korlátozásokra kerülne sor, akkor az albérletárak valamilyen mértékben csökkenhetnek is.