Rendkívüli munkaügyi vizsgálatot tartott október közepétől a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság és több mint 750 ellenőrzött vállalkozásból mindössze egynél talált szabálytalanságot – jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, aki szerint a munkaidőkeretet leggyakrabban alkalmazó gépipari és feldolgozóipari ágazatokban olyan erős a munkaerő-kereslet, hogy a vállalkozások inkább nem kockáztatják szakképzett dolgozóik elvesztését jogsértő trükközéssel.

Az ITM csütörtöki közleménye szerint a kormány a munkahelyek megőrzése érdekében tette lehetővé tavaly a korábbinál szélesebb körben a rugalmasabb foglalkoztatást a vállalkozások számára. Ennek köszönhetően 

a 2008-as pénzügyi világválság következményeivel szemben a járványhelyzetben sikerült elejét venni a nagyarányú leépítéseknek. 

Az eredményes gazdaságvédelmi intézkedéseknek is köszönhetően a rendszerváltás óta nem tapasztalt szintre nőtt a foglalkoztatás, mintegy 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon.

Fotó: Shutterstock

A szabályozás lehetővé teszi, hogy a munkáltatók a folyamatos munkamenet biztosítása érdekében munkaidőkeretben foglalkoztassák dolgozóikat. Mindezt az ITM jogi értelmezési tájékoztató közzétételével is igyekezett megkönnyíteni. A foglalkoztatási forma a pihenőidő egyenlőtlen kiadásával segít megvédeni a munkahelyeket, biztosít rendszeres jövedelmet a munkavállalóknak.

Bodó szerint a kormány ezzel a dolgozók oldalán áll, így a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság a munkavállalók jogainak érvényesítése, a visszaélések elkerülése érdekében egész évben ellenőrzi a vállalkozásokat. A mostani rendkívüli célvizsgálat pedig mindössze egy esetben tárt fel a munkaidőkeret elszámolásával kapcsolatos szabálytalanságot ám a hatósági fellépés következtében az egyetlen mulasztó cég is kifizette munkavállalóinak a jogtalanul levont összegeket.

Változatlanul arra bátorítjuk a munkavállalókat, hogy az esetleges jogsértéseket feltétlenül jelezzék a foglalkoztatás-felügyeleti hatóságnál. Ám az eddigi tapasztalatok a legkevésbé sem igazolják az érintettek tízezreiről szóló baloldali híreszteléseket

– tette hozzá az államtitkár a közlemény szerint.