„Sikeres volt a tavaszi oltási hadjáratunk, amivel a brit variánst sikerült megfékezni. Most egy újabb variáns jelent meg, ami agresszívebb és gyorsabban terjed” – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök szerint az oltatlanok életveszélyben vannak. Aki nincs beoltva, arra kell számítania, hogy nagyon súlyos állapotba fog kerülni – jelezte a kormányfő, hozzátéve, mindenkit arra kér, oltassa be magát, csak az oltás véd meg.

Jelenleg 10 millió adag vakcina van, s az év végéig jön még 5 millió. Arra a kérdésre, hogy kellenek-e további védelmi intézkedések, a kormányfő szerint ha gyorsabban terjed a vírus, akkor reagálni kell. Az országban nem azonosak az állapotok. A miniszterelnök szerint általános oltási kötelezettséget a magyarok nem fogadnák el, a munkahelyi közösségek esetében elfogadható ez a megoldás.

Fotó: Fischer Zoltán

A kormány nem tudott több embert meggyőzni – jegyezte meg. A miniszterelnök abban bízik, hogy a munkahelyi közösségek ereje erősebb, és meg tudják győzni egymást az oltás fontosságáról. Ez nekünk is problémát okoz – emelte ki a miniszterelnök, mivel az állam az egyik legnagyobb munkaadó.

Ott, ahol az állami alkalmazottak sok emberrel találkoznak, azoknak be kell oltatniuk magukat, vagy fizetés nélküli szabadságra kell menniük

– szögezte le a miniszterelnök.

Megismételte, hogy a beoltottak kevesebb mint 1 százaléka fertőződik meg. Előfordul, hogy ők is megbetegednek, de nem lesz súlyos következménye, mint az oltatlanok esetében. Az oltás nagy veszélytől óvja meg az embert – jegyezte meg Orbán Viktor.

Nem a kormány mondja meg, hogy mennyi legyen a bér – utalt a kormányfő a minimálbér-megállapodásra, hozzátéve, ha rosszul határozzák meg, akkor tönkremennek a munkaadók. A kormány feladata, hogy segítse a megállapodás megkötését, ezúttal is ezt történt – tette hozzá. A szakszervezetek 20 százalékos emelést követeltek, amit a vállalkozások elutasítottak. Erre jött a kormány válasza, amely a munkaadók terheinek csökkentését tartalmazta. A pénzügyminiszter bátor volt, és jelentős adócsökkentést vállalt jövőre – mondta a kormányfő. Ennek értelmében a szociális hozzájárulási adó 4, a kisvállalati adó 2 százalékponttal csökken. Így jövőre 200 ezer forintra emelkedhet a minimálbér és 260 ezerre a garantált bérminimum.

Bolond dolgok történnek Európában – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy rezsiválság van Európában. A magyar háztartásokban viszont nem emelkednek az energiaárak a rezsicsökkentésnek köszönhetően. Korábban a multik érdekeit képviselték, összesen 13-szor emelték a gáz árát 2010 előtt. Rögzítették a díjakat a háztartások számára a családok védelme érdekében, hiába mozgott az ár, azon nem változtattak. „Amíg a mi kormányunk van, addig így lesz” – szögezte le a miniszterelnök.

Rossz Brüsszel klímapolitikája – hívta fel a figyelmet a kormányfő. Szerinte lehet úgy is klímát védeni, hogy a szennyezőkkel fizettetik meg a költségeket, nem a lakossággal. Magyarországon nem tudják áthárítani a költségeket. Brüsszelnek megfontoltabbnak kellene lennie, ahelyett, hogy az unió területén lévő lakásokat és autókat akarná megadóztatni. A közép-európaiak ennek azonban ellenállnak – mondta a kormányfő. A decemberi EU-csúcs egyik témája is ez lesz.

A kormányfő felidézte, hogy a migrációs válság óta több európai ország is határkerítést épített. Lassan többségi állásponttá válik a korábbi magyar álláspont – jegyezte meg.   Októberig 92 ezren akartak bejönni Magyarországra, tavaly mindössze 20 ezer körül volt a számuk. „Jogos az igényünk, hogy a költségeink egy részét térítsék meg” – tette hozzá. „Közel annyit költöttünk határvédelemre, 600 milliárdot, mint amennyibe az adó-visszatérítés kerül. Harcolok ezért, szerintem fizetni fognak” – mondta a miniszterelnök.

Az illegális migránsok behurcolják a variánsokat – emelte ki a kormányfő. „A brüsszeli bürokraták jó dolognak tartják eközben a migrációt, és bennünket hibásnak tartanak, amiért nem így gondoljuk.” Orbán Viktor szerint készen állunk egy korridort létrehozni, de Magyarország továbbra sem fogad be migránsokat. Hangsúlyozta, hogy a járványok és a migráció korát éljük, ez évekig velünk lesz.