Nagy az érdeklődés a szeptemberben indult Külpiaci növekedési támogatási program iránt. 

A VG értesülései szerint négyszeres a túljelentkezés a programra, 

amelyet még a nyáron hirdetett meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A támogatás beruházás megvalósítására, meglévő vállalkozás bővítésére vagy bezárásra ítélt létesítmény megvásárlására és fejlesztésére fordítható. A VG akkor arról írt, hogy a programra szánt 10 milliárd forintos keretösszeg hamar elfogyhat. A program egyik kritériuma volt, hogy a támogatás a beruházási összegnek maximum a felét érheti el, de nem lehet több 4 milliárd forintnál. Az a cég kaphatja meg, amelyik vállalja, hogy magyarországi árbevétele a külföldi terjeszkedésből adódóan legalább annyival növekszik, mint amennyi támogatást kap a programból.

A programot többek között a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség bonyolítja le.

Munka a kecskeméti Mercedes-gyárban Fotó: Dudar Szilard / Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

A szervezet a VG érdeklődésére elárulta: eddig 28 koncepciót nyújtottak be, amelyek területi illetékesség alapján a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat és a HEPA kezelése alá tartoznak. A CED a határon túli gazdaságfejlesztési stratégák által érintett területekre, a HEPA az ezeken kívüli területekre irányuló kérelmeket kezeli. Az ügynökség lapunknak küldött tájékoztatása szerint számos írásos megkeresés is érkezett a programmal kapcsolatban, amelyek alapján további koncepciók beérkezésére számítanak.

„A benyújtott beruházási koncepciók jelenleg értékelés alatt állnak. A koncepciók elfogadását követően a CED vagy a HEPA együttműködési megállapodást köt a beruházóval, ezáltal a beruházás a pályázatfejlesztési szakaszba lép. Ez a szakasz biztosítja, hogy 

a cégek is megkapjanak minden számukra szükséges információt,

és az állami támogatást is olyan projektek nyerjék el, amelyek kellőképpen előkészítettek és megalapozottak. Támogatási szerződés megkötésére még nem került sor” – írta a HEPA, amely arra is kitért, hogy milyen összegekre pályáztak a cégek.

A jelenleg benyújtott beruházási koncepciók keretében igényelt legkisebb támogatási összeg 500 millió forint, a legnagyobb igényelt támogatási összeg pedig közel 3,5 milliárd. Mivel azonban eddig még nem írtak alá támogatási szerződést, így a 2021-re meghirdetett 10 milliárd forintos keretösszeg még teljes egészében rendelkezésre áll. A pályázó cégek az ügynökség tájékoztatása szerint több területről érdeklődnek, így rendkívül színes a vállalati paletta.

A benyújtott koncepciókból azt látjuk, hogy a cégek többsége a feldolgozóiparban (fém-, műanyag-, vegy-, papír-, gépiparban) tervez beruházást, de építőipari, kereskedelmi és turisztikai fejlesztési célú beruházás is szerepel a tervek között

– közölte a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség.  

Hogy a magyar gazdaság sikeresen kilábalt a koronavírus-járvány okozta válságból, azt a nagy érdeklődés is jól jelzi. A támogatással a magyar cégek nagy segítséget kapnak ahhoz, hogy betörjenek a külföldi piacokra, ezáltal még több bevételt generáljanak. Különösen abban az esetben, ha hasonló programok a jövőben is lesznek. Márpedig a HEPA a VG-nek küldött válaszában úgy fogalmazott, mivel az érdeklődés a cégek részéről folyamatos, a 2021-es évre rendelkezésre álló keret négyszerese lesz a 2022-es, így a tervek szerint a Külpiaci növekedési támogatási program folytatódik.