Szeptemberben az általános kínálati hiány mellett továbbra is a földgáz árának növekedése volt megfigyelhető 

– közölte a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) földgázpiac-monitoring jelentésében.

A földgáz világpiaci árát szeptemberben is az általános kínálati hiány alakította: az árak a felfokozott piaci reakciók eredményeként dinamikusan emelkedtek. 

A földgáz iránti megnövekedett forrásigény szeptemberben már nemcsak a Távol-Keletet, hanem Európát is jellemezte. 

Az európai piac Ázsiával szemben a hónap végére – a szállítási költség eltérését is figyelembe véve – megközelítőleg 10 €/MWh prémiumot is adott az LNG-forrásokra.

Fotó: Rosta Tibor

Az idei szeptemberi spotárak augusztushoz képest 75 százalékkal nőttek. 

Az emelkedéshez a kínálati hiány mellett az alacsony tárolói töltöttségi szintek miatt kialakult pánik és valószínűleg az Északi Áramlat 2. üzembe helyezésének várható időpontjával kapcsolatos bizonytalanság is hozzájárult.

Az árakat növelte az is, hogy az előző hónaphoz képest szeptemberben csökkent az európai földgázimport, kevesebb norvég és orosz földgáz érkezett az európai piacra

ugyanakkor az LNG-behozatal kismértékben nőtt. A kínálat érdemi emelkedésére a piac továbbra sem számít, sőt a piaci korrekciót egyre későbbi időpontra teszi.

Szeptemberben a hazai földgáz-felhasználás 5 százalékkal volt alacsonyabb a tavaly szeptemberi mennyiségnél. A hónapban befejeződött a 2021/2022. téli időszakra vonatkozó betárolás: 

a magyarországi tárolók töltöttségi szintje jelentősen meghaladta a hónap végén az uniós szintet és a régiós átlagot.