A keresletet egyértelműen erősítette a zöldhitel megjelenése, aminek hatása már tetten érhető a statisztikában, miként az is, hogy a folyamatos áremelkedések miatt egyre többen döntöttek úgy, hogy nem várnak tovább, hiszen később még drágábbak lesznek az új lakások. 

Előrehozott vásárlásra azok vállalkozhattak, akik a következő egy-másfél évben terveztek szerződni, és most igyekeztek még a jelenlegi árakon bebiztosítani magukat. 

A zöldhitellel kapott egy jelentős támogatást az újlakás-piac, a kedvezményes feltételekkel kínált kölcsönnel ugyanis úgy tűnik, a vevők áthidalhatónak érezték az áremelkedést, ezért sem törte le az értékesítési rátákat az elmúlt időszak drágulási hulláma – nyilatkozta a VG-nek Sápi Zoltán, a Budapesti Lakáspiaci Riport (BLR) projektvezetője, az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóközpont elemzője.

A BLR őszi felmérésében mintegy 22,9 ezer új lakás szerepel, amelyek olyan fejlesztésekben találhatók, ahol 2021 nyarán vagy őszén legalább egy lakást kínáltak eladásra. Eszerint ez év augusztusa és novembere között több mint 2,5 ezer lakást adtak el a fejlesztők, ami az elmúlt hat év során a legmagasabb értéket jelenti. 

Idén mintegy 7,8 ezer új építésű lakást vásároltak Budapesten, aminél többet legutóbb 2018-ban jegyeztek fel. 

Az idei csúcsot az  5 százalékos áfa visszatérése, az új családtámogatási kedvezmények, valamint a magas áfa és a pandémia miatt elhalasztott kereslet együttesen okozták. Az utolsó negyedévet leginkább a zöld megjelenése pörgette fel, sokakat gyors vásárlásra ösztönzött az emelkedő kamatlábaktól való félelem is – állapították meg az elemzők.

Fotó: Cordia

A szabad lakások száma öt éve nem volt ilyen alacsony, jelenleg nem éri el a hatezret. 

A kínálat egyelőre meglehetősen rugalmatlanul reagált a növekvő keresletre. A BLR adatbázisa szerint ősszel a fejlesztők közül egyedül a Cordia indított több helyszínen is új projekteket (Naphegy12,  i6Residence, Sasad Resort új ütemei). A Biggeorge Property (Westside Garden), a Siskin (Budai  Walzer II) és az OTP Ingatlan (Királyhágó Residence) mellett új szereplőként az Atenor hirdetett meg legalább 100 lakásos projektet (Lake11). A legtöbb új fejlesztés a VIII. és XI.  kerületben indult, a külső-pesti városrészekben mindössze néhány kisebb társasház értékesítése kezdődött el. 

Több mint 8 százalékkal, 1,1 millió forintra nőtt a jellemző négyzetméterár az új építésű budapesti lakások körében, ami több mint 8 százalékkal magasabb az előző negyedévi értéknél. Az átlagos  árszintekben még magasabb volt az emelkedés, egy új építésű lakás átlagos ára ma már eléri  a 76 millió forintot a fővárosban. A szórás meglehetősen nagy, a legdrágább budai és belső pesti kerületekben négyzetméterenként 1,9-2 millió forint a fajlagos átlagár, Külső-Pesten viszont éppen csak meghaladja a nyolcszázezer forintot. 

A tartósan magas érdeklődés és a zöldhitel bevezetése a fejlesztőket is arra sarkallta, hogy  átgondolják árazásukat, így a lakások 60 százalékánál változtattak a kínálati áron augusztus és november között – olvasható a lakáspiaci riport összegzésében. Közel ezer lakásnál 2,5 millió forint alatti, nyolcszáz lakásnál  2,5-5 millió forint közötti összeggel nőtt a kínálati ár, viszont hatszáz ingatlan árát több mint ötmillió forinttal megemelték. Ellentétes folyamatra is van példa, mintegy kétszáz lakás árát csökkentették, jellemzően olyan fejlesztéseknél, ahol az értékesítési sebesség lassabb volt a piacon megszokottnál.

Budapesten legkapósabbak a 40-70 négyzetméter közötti lakások, de a legnagyobb arányú változást a 70 négyzetméter fölötti kategóriában jelezték, ahol a nyári volumennél 70 százalékkal több lakást értékesítettek ősszel. 

Az áremelkedés ellenére idén az összes eladott új építésű otthon 44 százaléka legalább háromszobás volt. Továbbra is Angyalföldön adták el a legtöbb új építésű lakást, bár a kerület részesedése 31 százalékra csökkent időközben, Buda viszont felzárkózott, ősszel már az új építésű lakások 41 százalékát valamelyik ottani kerületben értékesítették. 

A zöldhitel bevezetése megnövelte a keresletet a már befejezett vagy közeli átadású, legalább BB energiatanúsítással rendelkező, vagy azt az átadáskor várhatóan megszerző ingatlanok iránt – derül ki az értékesítési adatokból. Az új konstrukcióval a szűkebb kínálat ellenére is több, zöldhitelre alkalmas új építésű lakás kelt el ősszel, mint nyáron. Ezzel szemben a zöldhitellel nem megvásárolható, azaz CC energetikai besorolású ingatlanok értékesítési rátája ebben az időszakban csökkent. Keresettek a 2022 második félévi vagy későbbi átadású ingatlanok, amelyek már legalább BB energiatanúsítással fognak rendelkezni, de itt a kínálat is folyamatosan bővült az elmúlt évben. 

Gyorsan fogynak a közeli átadású ingatlanok, ezáltal már majdnem ugyanannyi – egyaránt mintegy kétezer – lakást kínálnak megvételre jövő évi átadással, mint amennyit jövő évivel. 

Mintegy ezer olyan lakás volt ősszel a piacon, amelyet már befejeztek vagy várhatóan idén át fognak adni, és nyolcszázötven olyan, aminek a befejezése már csak 2024-ben vagy 2025-ben várható. Utóbbiak körében a lakások 55 százaléka szabad még, szemben a 2022-es átadásúakkal, ahol a lakások kétharmadát már értékesítették. 

Továbbra is sok és egyre több új építésű ingatlan átadása késik, nyáron 2,5 ezer lakás, ősszel viszont már több mint 2,7 ezer ingatlan átadása volt több mint egyéves késedelemben. A tipikus csúszás viszont továbbra is csak egy vagy két negyedéves az eredetileg meghirdetett befejezési dátumhoz viszonyítva.