Németország

Az inflációt erősen befolyásoló termelői árindexről közölnek ma adatokat Németországban. Az elemzői várakozások szerint nincs lassulás az árak emelkedésébe, novemberben 20 százalékkal nőhettek az árak éves összehasonlításban, az előző havi 18,4 százalék után. Pénteken kerül nyilvánosságra az IFO üzleti hangulatindex is, amelyben az előző havihoz képest nem várnak elmozdulást az elemzők, decemberben várhatóan 95,3 ponton mozoghatott a mutató, nem egészen egy ponttal alacsonyabban az egy hónappal korábbi adathoz képest. A Bundesbank ma közzéteszi és inflációs várakozásait.

Eurózóna

Az eurózóna-tagországaiban kimutatott inflációs adatát teszi közzé ma az Eurostat. Az euróövezet éves inflációja a statisztikai hivatal várakozása szerint 2021 novemberében 4,9 százalékos lesz, szemben a 2021. októberi 4,1 százalékkal. Az euróövezetben novemberben is az energiaárak emelkedhettek a legnagyobb mértékben, 27,4 százalékkal az októberi 23,7 százalék után éves összevetésben. 

Nagy-Britannia

Angliában adatok jelennek meg ma a kiskereskedelmi forgalom alakulásáról. Az előző havi 1,3 százalékos visszaesést mutató statisztika után novemberben már 4,2 százalékkal emelkedhetett a kiskereskedelmi fogalom az előző év azonos időszakához képest. 

Svájc

A hagyományos fegyverekről szóló egyezményt aláíró országok találkozója, ahol a tagok azt remélik, hogy megállapodnak az úgynevezett „gyilkos robotokra” (a mesterséges intelligenciát használó fegyverekre) vonatkozó iránymutatásokról. A tanácskozáson Franciaország elnököl. A 2019-ben az ENSZ Közgyűlésén a Németország és Franciaország vezetésével alakult szövetség felhívta a figyelmet arra, hogy a gyilkos robotok a hat legfontosabb  „politikailag releváns” kérdés közé sorolandók.