Emelkedik a szakdolgozók bére és a bérmegállapítás módja a háziorvosi és fogorvosi praxisokban 2022-től 

– közölte az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) a honlapján. A kormány elfogadta az OKFŐ javaslatát a szakdolgozói bérek összegének megállapítására vonatkozóan, a módosítás 2021. december 22-én jelent meg és 2022. január 1-én lép hatályba.

Fotó: Mészely Réka / Kisalföld

A módosítással megváltozik és egyszerűsödik a szakdolgozói bér legkisebb összegének megállapítására vonatkozó rendelkezés. Az eredeti jogalkotói szándéknak megfelelően a szakdolgozók legkisebb havi bruttó bére 2022-től pontosan megegyezik a kórházakban érvényes szakdolgozói „E” kategóriája szerinti összegekkel. 

„Javaslatunk elfogadásával a garantált bérminimum növekedése miatt a szolgáltatóknak nem keletkezik fedezetlen bérfizetési kötelezettsége. 

A kezdő szakdolgozók legkisebb bruttó bére 330 072 forint, negyven év munkaviszony után pedig bruttó 459 540 forint lesz. 

A szolgáltatók számára ehhez kifizetett szakdolgozói bértámogatás összege is növekedik. Ennek megfelelően (jelenlegi bérüktől függően) a szakdolgozók bérfejlesztésben részesülnek és az ehhez szükséges fedezettel a praxisok finanszírozása is megemelkedik” – közölte az OKFŐ. 

Amennyiben a bértámogatás igénybevételével foglalkoztatott szakdolgozó bére az alábbi táblázatban szereplő összeget már jelenleg is eléri, akkor a bér további emelésére nincs jogszabályi előírás, de természetesen ez is lehetséges. 

A munkáltatónak jogában áll a szakdolgozói bértábla „E” kategóriája szerinti összegnek megfelelő bruttó havibérnél magasabb összegben megállapodnia a foglalkoztatottal. A jogszabály csak azt írja elő, hogy a bértámogatással érintett szakdolgozó munkabérének el kell érnie az alábbi táblázat szerinti összeget, de nem rendelkezik arról, hogy a havi munkabér milyen jogcímekre vagy elemekre bontva kerül kifizetésre.