Nem csupán a Ferencváros, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is búcsúzott a labdarúgó Európa-ligától, a szervezet Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei a Groupama Aréna környékén ellenőriztek két héttel ezelőtt a közterületi, jogsértő értékesítés megakadályozása, illetve a szellemi tulajdonjog védelme érdekében.

Az FTC szeptemberi mérkőzésnapján a pénzügyőrök csaknem száz hamis, FTC-feliratos vagy -címeres szurkolói sálat, baseballsapkát és arcmaszkot találtak a stadion környékén, amelyeket lefoglaltak. 

A razzia hatására a további Európa-liga-mérkőzéseken a pénzügyőr járőrök már nem tapasztaltak szabálytalanságokat. 

A VG megkereste az adóhatóságot, hogy ebben az évben a ferencvárosi találkozókon kívül melyik sporteseményeken jelentek meg az ellenőrök és mit tapasztaltak. A válaszában azt írta, a pandémiás helyzet miatt az év elején számos sporteseményt nézők nélkül rendeztek meg, ezért ezeken a rendezvényeken vagy azokat megelőzően nem volt indokolt az ellenőrzés. Később számos kiemelt jelentőségű sporteseményt tartottak Magyarországon, melyek közül rendészeti szempontból a 2021-es labdarúgó Európa-bajnokság emelkedett ki, hiszen Budapesten négy mérkőzést rendeztek meg, teljes nézőszámmal.

Fotó: Shutterstock

A NAV Bevetési Igazgatóság járőrei és a NAV Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának pénzügyőrei a Puskás Aréna és a Városligeti Műjégpálya területén kialakított hivatalos szurkolói zónában folytattak ellenőrzéseket, melyeknél 

kilenc esetben összesen 292 különböző hamis terméket (szurkolói sál, póló, ruházati kiegészítő) foglaltak le, 635 ezer forint összértékben. 

Az Európa-bajnokság mellett idén a Formula–1-es Magyar Nagydíjon is kint voltak a NAV munkatársai, a 33 operatív és jövedéki ellenőrzésből összesen három alkalommal találtak jogsértést. A versenypálya külső és belső területein a szellemi tulajdonvédelemmel kapcsolatos előírások betartását 10 esetben vizsgálták, ám nem állapítottak meg törvénysértést. A szervezet kiemelte, a sporteseményeken lefoglalt tárgyakat elkobozták, azok megsemmisítése folyamatban van, a szabálysértési eljárások során bírságot nem szabtak ki.

A NAV vámszakmai és rendészeti területén a repülőtéren a nemzetközi postai küldemények ellenőrzése élvezett prioritást az illegális kábítószer-kereskedelem visszaszorítása érdekében. A NAV Repülőtéri Igazgatóságának pénzügyőrei 

68 esetben (407 darab, 3838,2 gramm mennyiségben) találtak különféle kábítószergyanús anyagokat.