Sokkal kedvezőbbé válnak jövőre az átalányadózás szabályai, így például kétmillió forintos bevételig az átalányadózó mentesül az adófizetés alól – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. 

Szerinte a mikro- és kisvállalkozásoknak érdemes megfontolniuk az átalányadóra váltást. 

Az érintetteknek még december 31-ig van idejük, az átalányadót 2022-re az év végéig lehet választani 

– tette hozzá.

Fotó: MTI / Kovács Tamás

Az adóhivatal több mint 16 ezer átalányadózó egyéni vállalkozót tart nyilván, de ez a szám többszörösére nőhet jövőre, mert sokkal kedvezőbbé válik ez az adófajta és többen is választhatják – jelentette ki Izer Norbert. 

Az államtitkár leszögezte, hogy a jövedelem az éves feléig adómentes, ami 40 százalékos költségátalánnyal számolva azt jelenti, hogy kétmillió forint bevételig az átalányadózóknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Ebben az esetben bevallást sem kell benyújtani 

– mondta. 

Ráadásul a 80 százalékos költségelszámolásra jogosultak esetében még magasabb az adómentességi és bevallásmentességi összeghatár, így például az átalányadót választó fényképészeknek, fodrászoknak, taxisoknak vagy telefonszerelőknek mintegy 6 millió forint éves bevételig nem kell szja-t fizetniük – tette hozzá. 

Izer Norbert szerint fontos újítás az átalányadózásban az is, hogy nincs tevékenységi korlát. 

Egyetlen kritérium van csak: olyan kisvállalkozó választhatja, akinek a bevétele nem több 24 millió forintnál. 

A kiskereskedelmi tevékenységet végzők esetében a bevételi korlát magasabb, az éves minimálbér ötvenszerese. 

Izer Norbert felidézte, hogy a változás fontos sarokpontja volt az egyszerűsítés, ezért a jövedelem kiszámítása is könnyebbé válik jövőre. Az alkalmazható költséghányadok száma a jelenlegi nyolcról háromra csökken. Az érintettek a bevételükből 40, 80 illetve 90 százalékos költséghányad levonásával állapíthatják meg jövőre jövedelmüket.