A mikro-, kis- és középvállalatok (kkv) exporttevékenységét segíti a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség „Fit for Export” programja, a januárban induló felkészítésre már lehet jelentkezni. 

A programot bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón Szabó Kristóf, a HEPA vezérigazgatója elmondta: a támogatást elnyerő vállalkozások elméleti képzések, gyakorlati tréningek és digitális szolgáltatások közül választhatnak, a program középpontjában az elmúlt másfél év tapasztalatai alapján a különböző online tevékenységekre való felkészítés áll, melynek során sokkal nagyobb súllyal jelennek meg az online értékesítésre vonatkozó információk. 

Szabó Kristóf hangsúlyozta: a magyar exporteredmény jó, ám mintegy 80 százaléka a nagyvállalatokhoz kapcsolódik, így fontos terv a következő időszakra a kkv-k felzárkóztatása, exportteljesítményének emelése.

Fotó: Soós Lajos

A „Fit for Export” program célja, hogy az exporttevékenységet folytató kkv-knak olyan hozzáadott értéket, új tudást adjon, ami segíti a külpiaci megjelenést. A Szabó Kristóf vezérigazgató elmondta: a képzések jövő januárban indulnak, a programra 250 vállalkozást várnak, már lehet jelentkezni a HEPA honlapján. A projektet a Külgazdasági és Külügyminisztériummal történő együttműködésben valósítják meg.

A program része az űrszektorral kapcsolatos új típusú feladatok megoldásának támogatása, a cél az űriparban már aktív, elsősorban a fővároson kívüli székhellyel vagy telephellyel rendelkező kkv-k exportképességének javítása – emelte ki Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa sajtótájékoztatón.  

Ferenc Orsolya kifejtette: az űripar rendkívül költséges iparág, ahol a nagy cégek dominanciája érvényesül, a kkv-kat komplex információkkal és képzésekkel kell segíteni. Különösen fontosnak nevezte, hogy segítsék a hazai vállalkozások részvételét az Európai Űrügynökség (ESA) által meghirdetett pályázatokon, mert sok cég alkalmas a részvételre, ugyanakkor ezeknél a kiírásoknál bonyolult minősítési rendszereket kell átmenni. 

A felmérések alapján mintegy 40 olyan hazai vállalkozás van, amely részben vagy teljesen az űriparban tevékenykedik, a program az űrszektorban jelenleg látott igényeket képes ellátni – mondta a miniszteri biztos.