Kisebbet emelt az egyhetes mértékén a vártnál a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Elemzők korábban legalább 30 bázispontos emelést vártak a múlt heti, 2,9 százalékra való emelés után. 

A jegybank honlapja szerint viszont a mai tendert 3,1 százalékon hirdették meg, azaz „csak” 20 bázispontot emelt az MNB. 

Fotó: Shutterstock

Hogy mekkora összegben érkezik ajánlat a 13 órától kiírt tenderen a bankoktól és abból mennyit fogad be a jegybank, az csak délután 15 órakor derül ki. 

Az elmúlt négy hétben bőven 7000 milliárd forint felett alakult a befogadott összeg mennyisége, lassan közelítve a 8000 milliárdhoz is. 

A hírre rögtön erősödésnek indult a forint, amely az euróval szemben több mint háromhetes csúcsra jutott: a reggeli 363 körüli szintről szinte azonnal 361 közelébe erősödött az árfolyam. Ilyen szinten nagyon régóta nem járt a magyar fizetőeszköz. 

Csütörtök délre aztán az árfolyam visszatért a reggeli induló állapotához, feltehetően az EU Bíróságának főtanácsnokának bejelentése szakította be a forintot, amely délre már ismét bőven 363-as jegyzésen állt az euróval szemben.  

Óriási kamatemelést jelentett be a jegybank

Az alapkamat mértéke nem változott, ezt nem is tárgyalták, de a jegybank alaposan kiszélesítette a kamatfolyosót.