Az év utolsó napjáig, december 31-éig lehet kitölteni és benyújtani a VISSZADO-nyilatkozatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. A gyermeket nevelő szülők csak akkor kaphatják meg 2022. február 15-éig az idén befizetett adójukat, ha a NAV ismeri a kiutaláshoz szükséges adatokat.

A gyermeket nevelő szülők jövőre 

az idén befizetett személyi jövedelemadójukat, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) kétharmadát, a katás tételes adó negyedét kaphatják vissza, legfeljebb a 2020-as átlagjövedelem adótartalmáig.

Annak a szülőnek, aki családi pótlékot kap, nincs teendője. Az ő adatait a családi pótlékot folyósító szervtől megkapja a NAV, ezért az adó-visszatérítést ugyanolyan formában – bankszámlára utalással vagy postán – juttatja el a szülőkhöz, mint a családi pótlékot.

Azoknak, akik nem kapnak családi pótlékot, de jogosultak családi kedvezményre és 

szeretnék megkapni 2022. február 15-éig az adó-visszatértést, 

ki kell tölteniük a VISSZADO-nyilatkozatot és be kell nyújtaniuk december 31-éig a NAV-hoz. 

Fotó: Shutterstock

Ugyanis a szülő belföldi bankszámlaszámának vagy postacímének ismerete nélkül nem tud utalni a NAV.

Az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban ellenőrizhetők a NAV által ismert adatok, és itt tölthető ki legegyszerűbben a VISSZADO-nyilatkozat

Az online kitöltés a legnépszerűbb, a beérkezett nyilatkozatok többsége így készült. 

A NAV közösségimédia-csatornáin videós segítség is található a kitöltéséről. A NAV honlapjáról nyomtatható formában is letölthető a nyilatkozat.

Ha valaki nem küldi be a nyilatkozatot, és a NAV az adatok nélkül nem utalja ki a visszajáró összeget, akkor az utólag a 2021-es szja-bevallásban igényelhető vissza. Ebben az esetben legkorábban 2022. március 1-től juthatnak hozzá.