Az  Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt fogyasztóvédelmi vizsgálat szerint húsz karácsonyi szaloncukor közül mindössze egynek maradt el az össztömege a megengedhetőnél nagyobb mértékben a dobozon szereplő adattó.

Az ITM akkreditált élelmiszer- és vegyipari laboratóriumának vizsgálata azt ellenőrizte, hogy a szaloncukrok bevonataránya és nettó tömege megfelelően fel van-e tüntetve a csomagoláson. A húszféle édesség között a klasszikusnak számító zselés és marcipános mellett előfordult tiramisu ízű és tökmagkrémes is. 

A túl vékony bevonattal rendelkező szaloncukor tölteléke könnyen kifolyhat, a mártott termék a kevés bevonat miatt hamarabb kiszáradhat. A megfelelő arányt előírások rögzítik, a töltöttek mindegyike meghaladta a 25, a mártottaké pedig a 20 százalékos limitet. 

Fotó: Shutterstock

Az elégtelen bevonat miatt egyetlen szaloncukrot sem kellett bevonni.

Meg van határozva az is, hogy az ellenőrzés során legfeljebb mennyivel térhet el a csomagolt termék tömege a tájékoztatásban jelzettől. 100-200 gramm közötti terméknél 9 százaléknál nagyobb különbség már nem fogadható el. 

Egy termék dobozába az egyedileg megengedhetőnél is kevesebb szaloncukrot csomagoltak, 

az ügyben hatósági eljárást indítottak. A vizsgált termékek tételes felsorolása a Fogyasztóvédelmi portálon érhető el.