Szeptemberben az export euróban mért értéke az egy évvel korábbihoz képest változatlan maradt, az import viszont 14,3 százalékkal nőtt. 

A külkereskedelmi áruforgalom mérlege az előző két hónaphoz hasonlóan deficittel zárt 128 millió euró értékben, ami 1,316 milliárd euróval rosszabb az egy évvel korábbinál

 – közölte csütörtökön második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

A külkereskedelmi mérleg szeptemberi egyenlege 129 millió euróval rosszabb az első becslésben közölt adatnál. Az augusztusihoz viszonyítva – amikor 751 millió euró volt a deficit – az export 24,6 százalékkal, az import 15,7 százalékkal nőtt euróban. 

Fotó: Shutterstock

Változatlan áron számolva szeptemberben a kivitel 9,1, a behozatal 0,4 százalékkal kisebb lett, mint egy évvel ezelőtt. 

A 2019. szeptemberihez mérten a külkereskedelem volumene az exportban 0,7, az importban 4,7 százalékkal nőtt. Az előző hónaphoz, augusztushoz mérve pedig az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 0,1, az importé 1,4 százalékkal csökkent. 

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 8,0, a behozatalban 13 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 4,4 százalékkal romlott.