Pénteken jár le a határidő, azaz már csak néhány órájuk maradt a gyermeket nevelő szülőknek arra, hogy kitöltsék a Visszado-nyomtatványt, felgyorsítva a személyi jövedelemadójuk visszatérítésének folyamatát – szerda reggelig ezt 743 ezren tették meg Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára tájékoztatása szerint. 

Az egyszerűen kitölthető online nyilatkozatot éjfélig lehet beküldeni, míg a postai feladás esetén értelemszerűen az intézmények zárása a végső határidő. Aki az erre a célra kialakított elektronikus utat választja, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján nyújthatja be a legegyszerűbben az űrlapot, mert itt szerepelnek az adóhivatal rendelkezésére álló adatok, és csak a hiányzókat kell kitölteni.

A néhány perc alatt elvégezhető feladatot azoknak szükséges teljesíteniük, akik családi pótlékra jogosultak, ám nem ők szokták kézhez kapni, így nem áll a rendelkezésére a kiutaláshoz elengedhetetlen postai utalási cím vagy belföldi fizetési számlaszám. 

Fotó: Shutterstock

Ugyancsak ki kell tölteniük a nyomtatványt a magzat után jogosult várandós nőknek és a velük közös háztartásban élő házastársuknak, a rokkantsági járadékban részesülőknek, a kisadózóként bejelentett magánszemélyeknek, valamint azoknak, akik máshova kérik a visszatérítés kiutalását, mint ahová a családi pótlékot kapják.

Azok sem maradnak le a visszatérítésről, akik nem töltik ki és küldik be ma a nyomtatványt, ám a határidő elmulasztása többletfeladattal jár: a szülőknek az adóhivatal által elkészített bevallási tervezetet kell majd kiegészíteniük a kiutalási adatokkal. Ebben az esetben a visszatérítés összegét is csak az szja-bevallás benyújtásától számított 30 napon belül, legkorábban március 1-jétől kapják kézhez. 

A visszatérítéssel összességében 600 milliárd forintot kapnak vissza az idén befizetett személyi jövedelemadójukból a magyar családok, szülőnként legfeljebb 809 ezer forintot.

A vállalkozások számára is fontos határidő a mai nap, hiszen december 31-ig választható a kisvállalati (kiva), amelynek mértéke 2022-ben újabb 1 százalékponttal, 10 százalékra csökken, kiváltva a 9 százalékos társasági adót és a 13 százalékos szociális hozzájárulási adót. Az érintetteknek még arra is van idejük, hogy kitöltsék a Pénzügyminisztérium kivakalkulátorát, amellyel 10 perc alatt kiszámítható az adóelőny nagysága. 

A PM statisztikái szerint tavaly, a két ünnep között több mint 4600 cég nyilatkozott a kiva választásáról, az eddigi rekordot pedig 2017-ben jegyezték fel, akkor szilveszterkor több mint 3 ezer cég jelentkezett a kivára.