Magyarországon legalább a kétszeresére nőttek a lakásárak öt év alatt, az EU-ban és az eurózónában pedig tavaly az elmúlt 15 év legnagyobb drágulását mérték a lakáspiacon. Az áremelkedést elsődlegesen kiváltó kínálatszűkülés szinte minden országban megfigyelhető volt: az Egyesült Királyságban, a piacvezető hirdetési portál, a Rightmove adatai szerint az elmúlt 12 hónapban 50 százalékkal csökkent az egy ingatlanközvetítő által meghirdetett ingatlanok száma. Az Egyesült Államok legnagyobb ingatlan hirdetési portálja a Zillow pedig arról számolt be, hogy négyéves viszonylatban harmadával, a kínálati csúcsot jelentő 2019 nyarához képest pedig felére csökkent az eladó lakóingatlan-hirdetések száma – jellemezte a nemzetközi helyzetet Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a VG-nek, hozzátéve, hogy

hasonló tendenciát figyelhetünk meg Magyarországon is.

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

A koronavírus előtti utolsó évkezdethez képest most 30 százalékkal kevesebb eladó lakóingatlan-hirdetés között válogathatnak a vevők.

Az eladó ingatlanok számának csökkenése tetten érhető a legtöbb hirdetést tartalmazó ingatlan.com-on és a többi ingatlanhirdetési portálon egyaránt, a tendencia mindenütt hasonló. A csökkenő kínálatot felszívja a kereslet, az árak pedig emelkednek.

A lakáspiac 2015-ben dinamikus élénkülésbe kezdett, 2019-ig egyre több befektetőt vonzott, akik ezt követően a MÁP+ és a csökkenő bérleti díjak miatt már egyre kevésbé találták vonzónak az ingatlanpiacot. A saját célra vásárlók keresletét viszont az állami lakástámogatások élénkítették: az elmúlt években több mint 200 ezren igényelték a csok-ot.

Tavaly 5 százalékkal több ingatlanhirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők mint egy évvel azelőtt, miközben 2022 elején az elérhető kínálat negyedével csökkent. Az ingatlan.com szakértője kiemelte azt is, hogy a jelenségnek két fontos következménye van a lakáspiacon. Magyarországon az emberek több mint 90 százaléka saját tulajdonú ingatlanban él, de akik számára már elérhetetlen magasságba emelkedett a következő otthon megszerzésének ára, illetve lehetősége, újabban már inkább meg sem hirdetik eladásra a meglévő ingatlanjukat. Ez pedig a kínálat szűkülését okozza.

A szűkülő kínálat az adásvételek számára is hatással van, bár 2021-ben több tranzakció történt mint 2020-ban – a járvány miatt elhalasztott és kiesett ügyletek miatt –, de 2018 óta az ügyletek száma csökken. Balogh László szerint ennek a tendenciának a jövőben eladandó ingatlanokra komoly hatása lehet, ugyanis a kevesebb vevő azok közül kerülhet ki, aki meg tudja fizetni a dráguló lakások árát. Az eladott ingatlanok értékét viszont nem lehet automatikusan kivetíteni a kínálatban szereplő többi, el nem adott ingatlanra vagy azokra, amelyeket meg sem hirdettek. Ebben pedig a hazai ingatlanállomány minősége játssza a legfőbb szerepet:

az érdeklődők mintegy háromnegyede jó állapotú, felújított vagy újszerű ingatlant keres, ezekért hajlandó magasabb árat fizetni.

A lakáskeresők egyik legnagyobb problémáját viszont az ingatlan.com szakértőjének tapasztalatai szerint az okozza, hogy ár-érték arányban a kínálatban óriási különbségek vannak. A jó állapotú ingatlanok viszonylag hamar gazdára találnak, a közepes vagy leromlott minőségűek viszont egyáltalán nem olcsóbbak annyival, mint amennyi a felújítás költségét fedezné, így ezeket az ingatlanokat sokkal nehezebb értékesíteni is.

Az új lakások piaca viszont rég nem látott fényében tündököl

– fogalmazott Balogh László. Idén várhatóan több mint 30 ezer lakást adnak át, a kínálat robbanásszerűen, majdnem háromszorosára nőtt az elmúlt négy évben. Az emelkedő újlakás-árakat kompenzálják az állami támogatások és a nemrég elindult kedvezményes hitellehetőséget biztosító zöld otthon program.

Középtávon a szakértő szerint arra lehet számítani, hogy a használt lakások piacán lelassul az áremelkedés, amíg a fizetőképes kereslet erőt gyűjt. Ennek első jele a kínálat bővülése lesz, amit kisvártatva követ majd az adásvételek növekvő száma. Mindez azonban ismét nagyobb tempójú áremelkedéssel járhat majd együtt – tette hozzá.