Drágulást hozott a múlt év az országos albérletpiacra, áll az ingatlan.com legújabb elemzésében.

Tavaly januárban mélyponton voltak az átlagos bérleti díjak, majd kisebb-nagyobb ütemben hónapról hónapra nőttek. 

Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

Decemberben az országos árak novemberhez képest 0,6 százalékkal drágultak, Budapesten 0,4 százalékos volt az emelkedés. 

Éves összevetésben két számjegyű volt a drágulás az év utolsó hónapjában, az országos átlagos bérleti díjak 13,1 százalékkal nőttek, a fővárosban pedig 12,7 százalékkal. 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: Budapesten több lakást kínáltak kiadásra 2021-ben, mint 2020-ban. A többi nagyvárosban viszont kevesebbet. Ez is a magyarázata annak, hogy a fővárosban valamivel visszafogottabb volt az bérletidíj-emelkedés. Összességében az országos kínálat lényegében megegyezett az egy évvel korábbival. Tavaly is több mint 100 ezer lakást és házat hirdettek meg kiadásra.

A legtöbb helyen a lakbérek egyelőre még elmaradnak a járvány előtti szinttől, de a következő hetekben-hónapokban valószínűleg ez változni fog.

– fogalmazott az ingatlan.com szakértője. 

Az elemzés kitér az aktuális, azaz januári bérleti díjakra is. Budapesten 150 ezer forint az átlagos összeg havonta, ezt több mint 11 százalékos emelkedésnek felel meg a múlt januári szinthez képest.

  • A legdrágább kerület az V., ahol idén januárban már 245 ezer forintért kínálták a kiadó lakásokat, több mint 50 százalékkal magasabb áron, mint egy évvel korábban. A majdnem negyedmillió forintos átlagos havi bérleti díj történelmi rekordnak is számít a Belvárosban.
  • A budai I., II. és XII. kerület következik a sorban 185-199 ezer forintos átlagos bérleti díjjal, ami 10-25 százalékos növekedésnek felel meg.
  • Idén januárban is a XXIII. kerület a legolcsóbb városrész, ám a 110 ezer forintos bérleti díj 29 százalékos drágulást takar.

A megyeszékhelyek piacán 

  • Székesfehérváron kínálják a legdrágábban a kiadó lakásokat a tulajdonosok, havonta átlagosan 140 ezer forintért, ami 17 százalékos éves emelkedést jelent.
  • Veszprém 130 ezer forintos átlaggal a második,
  • Debrecen 120 ezerrel a harmadik, előbbi városban 8 százalékos, utóbbiban 20 százalékos volt az éves drágulás.

A januári adatok szerint 100 ezer forint alatt voltak a bérleti díjak Szolnokon, Kaposváron, Miskolcon, Salgótarjánban, Békéscsabán, Nyíregyházán és Szekszárdon.

A KSH-ingatlan.com lakbérindex 2021 decemberi kiadványa ide kattintva olvasható.