A múlt évben is folytatódott a hosszabb ideje tartó csökkenő trend a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) nyilvántartott mulasztásoknál – derül ki a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. honlapján közzétett adatokból.

A társaság statisztikái szerint a lakossági alrendszerben összesen 1,164 millió mulasztást tartottak nyilván december végén, ami 16 ezerrel – 1,4 százalékkal – kevesebb az egy évvel korábbinál.

Ebből a még fennálló mulasztások száma 926 ezeret tett ki, ami 2,3 százalékos csökkenést jelent a 2020. végi 948 ezerhez képest. A már megszűnt, de még nyilvántartott lakossági mulasztások száma viszont hatezerrel, 238 ezerre emelkedett egy év alatt.

Fotó: holde / Shutterstock

Figyelemre méltó azonban, hogy a lakossági KHR-ben szereplő összes szerződés száma is csökkent valamelyest 2021-ben: december végén 9,387 milliót ért el, ami 28 ezerrel – 0,3 százalékkal – kevesebb az egy évvel korábbinál. A csökkenés a még fennálló szerződések számában bekövetkezett visszaeséssel magyarázható: ezek száma 30 ezerrel apadt egy év alatt, így az év végén 7,174 milliót tett ki.

A KHR adatbázisában szereplő magánszemélyek számánál is folytatódott a lefelé tartó trend:  az itt kimutatott 4,957 milliós szám hétezerrel ugyan, de szintén kevesebb az egy évvel korábbinál. (2018 végén még közel 5,04 millió magánszemély adatai szerepeltek a lakossági KHR-ben, tehát három év alatt nagyjából 82 ezer lakossági adós került ki a nyilvántartásból.)

Fotó: VG

A vállalkozások oldalán hasonló tendenciák érvényesültek: itt az év végén 166 ezer késedelmet tartott nyilván a BISZ Zrt., amely háromezerrel volt kevesebb a bázisidőszakinál. Ebből ugyanakkor csak 19 ezret ért el a még fennálló mulasztások száma, amely kisebb mértékben ugyan, de szintén elmaradt az egy évvel korábbitól.